«Tre søyler» skal redde Firefox

Tar skikkelig tak for å redde nettleseren.

«Tre søyler» skal redde Firefox
Firefox skal være unik, polert og samarbeide med de beste partnerne, sier Mozilla. Bilde: Mozilla

Igjen forsøker Mozilla å komme med en helhetlig plan for fremtiden til Firefox-nettleseren, som konsekvent har mistet markedsandeler de siste årene. 

Selskapet hadde nylig et felles internarrangement der en ny strategi ble lagt frem, og deretter ble den offentliggjort via et blogginnlegg

Mozilla ser nå for seg tre fokusområder for Firefox: kvalitet, egenart og «det beste fra weben». 

Nå har Mozillas Dave Camp, selskapets hovedingeniør, sendt ut flere eposter der han presiserer hva som menes med disse tre søylene.

Kvalitet først

Først og fremst: kvalitet uten kompromiss.

Camp skriver at i tiden fremover skal hver eneste funksjon i Firefox være av høyest mulig kvalitet. Alt skal være polert, funksjonelt og en fornøyelse å bruke.

Les mer: Mozilla mister teknologisjef

Funksjoner som ikke når dette målet skal bort, enkelt og greit. Hver funksjon som vurderes vil ha tre alternativer - enten skal det brukes mer ressurser på å perfeksjonere den, eller fjernes fullstendig, eller erstattes av tredjeparts-løsninger. Det sistnevnte vil skje dersom teamet ikke føler at de kan få en funksjon til å bli god nok. 

I tiden fremover skal det settes sammen en liste over funksjoner som trenger å vurderes på denne måten, og selskapet vil be om hjelp med å gå gjennom listen og tilbakemeldinger fra brukerne. Ressursene internt skal også reorganiseres for få effektivisere prosessen. 

Det unike

Søyle nummer to skal handle om det som er unikt Firefox. Det skal jobbes med de funksjonene som gjorde at brukerne valgte Firefox i utgangspunktet. 

Det vil si mer personliggjøring av brukeropplevelsen, mer sikkerhet og personvern. Blant annet skal modusen for privat browsing videreutvikles og forbedres, og det er faktisk noe brukene kan vente seg relativt snart, skriver Camp.

Fokusområde nummer tre, «det beste fra weben», handler om tettere samarbeid med leverandører av utvidelser og tredjepartsinnhold. Mozilla vil bruke partnerne sine i større grad når det gjelder funksjoner de ikke klarer å utvikle selv. 

Den nylige integrasjonen av tjenesten Pocket brukes som et eksempel. Pocket organiserer og lagrer leselister, og selv om Mozilla utviklet noe tilsvarende selv, bestemte de seg for å integrere dette tillegget direkte i nettleseren. Det vakte reaksjoner, da Pocket kan nå for eksempel ikke fjernes fullstendig, bare deaktiveres.

Selskapet innrømmer nå at fansen kanskje hadde rett, og vil forsøke å unngå tilsvarende situasjoner i fremtiden. 

Samtidig skal det brukes mer tid på å sørge for at tillegg har bra ytelse, er sikre og funksjonelle.

Leste du denne? von Tetzchners plan for den nye norske nettleseren

Raskere oppdatering

Det kom mer fra Dave Camp. En annen epost fokuserer på utviklingen av Firefox fremover. 

Først og fremst oppdateringsfrekvensen. I dag oppdateres nettleseren omtrent hver sjette uke, og dette skal de forsøke å korte ned på. Nye funksjoner skal nå brukerne raskere, og kritiske fikser bør være tilgjengelige i løpet av minutter, ikke dager, skriver Camp. 

Et annet poeng er at Mozilla vil droppe språkene XBL og XUL, og erstatte disse med de samme teknologiene som utviklerne bruker for å utvikle på weben. Camp mener at de to språkene er utdaterte, skaper unødvendig kompleksitet og ytelsesproblemer.

Les også: Slik vil Mozilla vinne tilbake brukere.

Å fjerne XBL og XUL vil også gjøre det lettere for andre å bidra til prosjektet, da utviklerne ikke vil trenge å lære seg disse prioprietære teknologiene. 

Camp er imidlertid uklar når det gjelder hva XBL og XUL skal erstattes med, hvordan det vil påvirke tredjepartsutviklere og hvor mye tid de skal bruke på prosessen. Han etterlyser dermed innspill fra fansen. 

Det blir altså interessant å se om disse grepene bedrer situasjonen for Mozilla. I mellomtiden loves det også lanseringer på nye plattformer innen kort tid - iOS og Windows 10.

Les denne: Microsoft ber deg slutte å bruke Silverlight