Treg kjapp-WAP

Nesten alt ligger til rette for kjapp surfing på mobilt Internett. Men enn så lenge har det sine begrensninger.

Nesten alt ligger til rette for kjapp surfing på mobilt Internett. Men enn så lenge har det sine begrensninger.

Den ferskeste Nokia-mobilen 6210 har såkalt HSCSD-funksjonalitet. Det betyr at den, hvis nettet tillater det, kan overføre data opptil nesten seks ganger så raskt som de gamle telefonene.

Dette gjøres ved at telefonen bruker flere GSM-kanaler samtidig. Enn så lenge tillater GSM-kanalene dataoverføring på 9,6 kilobit per sekund, men tidlig neste år skal Telenor lansere 14,4 kbps-kanaler. NetCom har ingen konkrete planer i den retning, men venter på GPRS-nettet.

- Når vi får 14,4-kanaler vil en HSCSD-telefon teoretisk sett kunne surfe på 57,6 kbps hastighet, og det blir raskere en GPRS. Men GPRS har jo andre fordeler da, sier informasjonssjef i Telenor Mobil, Jo Heldaas, til digitoday.

Det er ingen WAP-telefoner på markedet som kombinerer HSCSD med WAP-surfing, og det betyr at man sitter der med den samme gamle trege linjen, likevel med marginal hastighetsforbedring på vår Nokia 6210. WAP vil altså ikke bli raskere før 14,4-linjene kommer, eller WAP-en får HSCSD-mulighet, eller når GPRS-nettet åpnes.

- WAP går nok litt kjappere med for eksempal 6210 eller Ericssons nye 380, men det er fordi prosessorene er kjappere og telefonene er oppgradert, sier Heldaas.

Til toppen