Treg kjapp-WAP

Nesten alt ligger til rette for kjapp surfing på mobilt Internett. Men enn så lenge har det sine begrensninger.

Den ferskeste Nokia-mobilen 6210 har såkalt HSCSD-funksjonalitet. Det betyr at den, hvis nettet tillater det, kan overføre data opptil nesten seks ganger så raskt som de gamle telefonene.

Dette gjøres ved at telefonen bruker flere GSM-kanaler samtidig. Enn så lenge tillater GSM-kanalene dataoverføring på 9,6 kilobit per sekund, men tidlig neste år skal Telenor lansere 14,4 kbps-kanaler. NetCom har ingen konkrete planer i den retning, men venter på GPRS-nettet.

- Når vi får 14,4-kanaler vil en HSCSD-telefon teoretisk sett kunne surfe på 57,6 kbps hastighet, og det blir raskere en GPRS. Men GPRS har jo andre fordeler da, sier informasjonssjef i Telenor Mobil, Jo Heldaas, til digitoday.

Det er ingen WAP-telefoner på markedet som kombinerer HSCSD med WAP-surfing, og det betyr at man sitter der med den samme gamle trege linjen, likevel med marginal hastighetsforbedring på vår Nokia 6210. WAP vil altså ikke bli raskere før 14,4-linjene kommer, eller WAP-en får HSCSD-mulighet, eller når GPRS-nettet åpnes.

- WAP går nok litt kjappere med for eksempal 6210 eller Ericssons nye 380, men det er fordi prosessorene er kjappere og telefonene er oppgradert, sier Heldaas.

Til toppen