Trondheims-selskap forenkler Linux

Det ukjente programvareselskapet Trustix lanserer nå tre produkter som bedrer sikkerheten og forenkler Linux. Nå skal selskapet surfe ut i verden på Linux-bølgen.

Det ukjente programvareselskapet Trustix lanserer nå tre produkter som bedrer sikkerheten og forenkler Linux. Nå skal selskapet surfe ut i verden på Linux-bølgen.

For to år siden satset Trustix på det den gang relativt ukjente gratis-operativsystemet Linux. Selskapet smiler derfor bredt når det i disse dager ruller ut tre Linux-produkter. Nå arbeider selskapet med å etablere kontor i Silicon Valley, for etterspørselen etter Linux stiger til stadig nye høyder.

- Vi hadde åpenbart god teft, sier Håvard Wollan, administrerende direktør i Trustix til digi.no.

De tre Trustix-produktene skal forbedre sikkerheten og ikke minst brukervennligheten til Linux. Kronglete verktøy gjør at mange mindre bedrifter uten spisskompetanse kvier seg for ta i bruk operativsystemet.

Det første produktet fra Trustix er en egen versjon av Linux der selskapet har både kodet om en del og laget et oppsett som er optimalisert for Pentium-servere. Trustix Linux gir også et kraftigere krypteringssystem enn standardversjonene, hevder selskapet. Utenpå de tekniske forbedringene har Trustix laget et enkelt innstallasjonsprogram.

Som alle andre Linux-versjon, kan du laste ned Trustix gratis. Og det mangler ikke på interesse. Siden selskapet åpnet opp på mandag, er deres Linux-versjon blitt registrert med over 1000 nedlastninger fra egen server og trolig det samme fra serveren på Universistet i Oslo (Sun-site).

Selskapet har også lansert en brannmur som du konfigurerer med klikk og pek i et grafisk grensesnitt.

- De fleste sikkerhetsproblemer skyldes ikke dårlige teknikk, men at brukerne ikke klarer å stille inn brannmurene riktig, hevder Wollan som opplyser at brannmuren koster 30 000 kroner.

Det tredje produkter, en administrasjonspakke for Linux, lanseres i april. Pakken er et generelt administrasjonsverktøy for både teknikk, Internett-oppsett og administrasjon av brukere og ressurser.

- Vi mener administrasjonspakken gjør Linux like enkelt som Windows, sier Trustix-sjefen til digi.no.

<BLOCKQUOTE>

<B>Les mer om Trustix Linux:</B>

<HR>

<!-- Liste over saker og oppføringer -->

<A HREF="/digi98.nsf/pub/dd20000313162700ero7957885100" TARGET="_top">Norsk Linux-distributør lanserer sikker tjener</A>

</BLOCKQUOTE>

Med disse tre produktene i hyllen tar Trondheims-selskapet nå skrittet ut i verden. Selskapet har allerede opprettet kontor i Indonesia og holder på å opprette kontor i Silicon Valley.

- Kontoret i Silicon Valley skal være brohodet i partnerskap vi inngår. Vi har allerede fått et par forespørsler, men har ikke undertegnet noen avtaler, forteller Wollan.

Selskapets blinkskudd med satsningen på Linux har allerede gitt finansiell suksess. En emisjon selskapet gjorde mot privatpersoner i USA og Norge tidligere i vinter priset selskapet med sine 20 ansatte til 50 millioner kroner.

- Vi ønsker å være forsiktig - vi er enda i en etableringsfase og vil trolig ikke tjene penger i år, tror Wollan.

Til toppen