Tror DAB-suksessen kommer

Digital Audio Broadcasting har hatt en heller humpete start. Men nå tror NRKs DAB-evangelist Jørn Jensen det løsner snart.

Digital Audio Broadcasting har hatt en heller humpete start. Men nå tror NRKs DAB-evangelist Jørn Jensen det løsner snart.

DAB, digital kringkasting, klokkeklar radio uten forstyrrelser eller støy, har vært drømmen til mange radioentusiaster i flere år. NRKs tidligere fremtidssjef Tor Fuglevik snakket i 1999 om et vell av kanaler

på den digitale plattformen, og lyd-freaks gikk bananas over kvaliteten på sendingene. Men DAB-radioene ble stort sett solgt til NRK-ansatte og bransjefolk.

Problemet var bare at en vanlig DAB-mottager for huset har kostet fra 6.000 kroner og oppover, mens en vanlig FM-radio, som mange synes er sånn omtrent bra nok, bare koster en brøkdel av dette.

Men nå skal alt bli så mye bedre. NRKs Jørn Jensenleder arbeidet med digital radio i statskanalen, og sitter også i det internasjonale forumet WorldDAB.

Han mener utviklingen mot mindre og billigere DAB-brikker lover godt for bransjen.

- I det siste er chippene blitt mye mindre og billigere. I tillegg bruker de mindre strøm, og både Panasonic, Bosch og Texas Instruments skal komme med slike brikker, forteller Jensen til digitoday.no.

Panasonics brikke skal kunne spille og ta opp flere radiostasjoner parallellt, slik at man kan høre på en kanal og ta opp etpar andre med samme apparat. Målet er å få de små, avanserte brikkesettene inn i mp3-spillere, mobiltelefoner og lommedatamaskiner.

- Det har vært for dyrt hittil, forbrukerne har ikke fått valuta for pengene. Det er ikke mulig å selge dyrere enn det er betalingsvilje, men jeg tror apparatene kommer ned i pris nå, så da kan det ta av.
Quentin Howard, sjef for den britiske DAB-stasjonen Digital One, mener prisen må ned i en snau tusenlapp før mottagerne finner sitt marked. Han håper, ifølge Electronic Times, å ha prisene nede i £150 innen ett år, og enda lavere deretter.

Til toppen