– Tror det ikke før vi får se det

Fagforening skeptisk til Tech Mahindras offensive rekruttering i Norge.

– Tror det ikke før vi får se det
Forbundsleder Jan Olav Andersen vil se at Tech Mahindra innfrir før El og IT-forbundet bejubler håndteringen av norske ansatte. Bilde: Joakim Andreassen

El og IT-forbundet våger ikke helt å tro på strategien til den indiske giganten Tech Mahindra.

Konsernet er i oppstartsfasen i Norge og jakter på kontrakter hvor de kan overta driftsoppgaver for store norske aktører.

Her flagger de høyt at hver eneste teknolog som blir overtatt har en trygg fremtid hos Tech Mahindra.

Les mer: – Å levere alt fra India vil aldri i verden fungere

Hard konkurranse

– I utgangspunktet har vi ikke grunnlag for ikke å tro på dette. Vi vet at selskapet har meldt seg inn i Næringslivets hovedorganisasjon og er positiv til tariffavtale, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i en kommentar til digi.no.

Den grunnleggende holdningen til fagforeningen er skepsis til at norske bedrifter velger å sette bort sentrale driftsoppgaver.

– I vår bransje er det ofte hard konkurranse om kompetansen, så vi stiller oss undrende til at bedriftene ikke beholder sine ansatte. Vi er ikke tilhenger av denne måten å organisere virksomheten på, der kjernefunksjoner overtas av eksterne som spesialiserer seg på slike overtakelser, sier Andersen.

Les denne: 200 teknospirer og én kronprins

Må innfri først

– Hvordan opplever deres medlemmer å bli overført på denne måten?

– Denne forretningsmodellen er litt ukjent. At ansatte skal få spesialisere seg og mulighet til å bygge ny kompetanse, har vi ikke sett flagget så offensivt før. Det er litt nytt for oss, så vi må se an hvordan det fungerer i praksis, sier forbundslederen.

Holdningen er at Tech Mahindra må innfri på løftene om gode forhold for de ansatte, før fagforeningen våger å juble for strategien.

– Vi må rett og slett se at det blir praktisert før vi kan tro på dette fullt og helt. Dette er ikke en modell vi vil heie på, og enn så lenge mener vi at flest mulig funksjoner bør foregå i regi av hver enkelt bedrift fremfor å settes bort til eksterne, sier Jan Olav Andersen til digi.no.

Så du denne? Må løse Safe Harbour-problemene innen februar