San Bernardino-saken

Truer med å kreve kildekoden fra Apple

Amerikanske myndigheter setter hardt mot hardt.

Truer med å kreve kildekoden fra Apple
(Bilde: Aas, Erlend)

Amerikanske myndigheter setter hardt mot hardt.

Dersom Apple ikke er villige til å installere en modifisert utgave av iOS på iPhonen som har blitt beslaglagt etter San Bernardino-skytingen, så kan det være at amerikanske myndigheter vil gjøre dette selv.

Kildekode og signatur

I en fotnote på side 22 i dette dokumentet, skriver det DoJ – det amerikanske justisdepartementet, at myndighetene vil kunne kreve å få både kildekoden og Apples private, elektroniske signatur*, slik at etaten selv kan lage gjøre de endringene i iOS som gjør det praktisk mulig å finne pinkoden. Signaturen er nødvendig for at programvaren skal kunne installeres på mobilen.

– Myndighetene forsøkte ikke å tvinge Apple til å levere ut dette fordi de trodde at en slik forespørsel ville være mindre akseptabel for Apple. Dersom Apple foretrekker dette forløpet, kan det utgjøre et alternativ som krever mindre arbeid for Apples programmerere, heter det i fotnoten.

Viser til Lavabit

Samtidig vises det til et saksnummer som ifølge Emptywheel, bloggen til journalisten Marcy Wheeler, er en referanse til ankesaken til den krypterte eposttjenesten Lavabit. Grunnleggeren, Ladar Levison, valgte i 2013 å legge ned tjenesten da han ble tvunget av amerikanske myndigheter til å utlevere krypteringsnøklene.

Lavabit skal blant annet ha blitt brukt av Edward Snowden for å unngå overvåkning.

Ikke aktuelt nå

Til Reuters sier en ikke navngitt person med tilknytning til de amerikanske myndighetene at justisdepartementet ikke har til hensikt å vektlegge dette argumentet på det nåværende tidspunktet i stridighetene. Apple skal heller ikke være særlig bekymret for dette.

Men dersom FBI til slutt taper mot Apple i den nåværende striden, kan det nye kravet utgjøre en alternativ strategi for myndighetene. Men ifølge Reuters har ingen offentlig kjent rettssak etablert av de amerikanske myndighetene endt med en utlevering av kildekode i et slikt omfang som her omtales.

* Trolig er det krypteringsnøkkelen som brukes til signeringen, som menes.

Til toppen