Tung Telenor-forskning sporer Forfall

Når Kristopher Schau forfaller for egen hånd, er det tung Telenor-forskning som ligger bak og viser oss hva som skjer.

Når Kristopher Schau forfaller for egen hånd, er det tung Telenor-forskning som ligger bak og viser oss hva som skjer.

Kristopher Schau sitter i et butikkvindu og lar seg selv forfalle, med sterk egeninnsats. Forfallet er i alle kanaler, og det er ikke mange nyhetsmedier som klarer å la være å referere føflekkspising, banankaker stekt i et halvt kilo fett og alle de andre motbydelighetene unge gamle Schau bruker for å gå i hundene.

På programmets nettsted kan en, i tillegg til kulturbarometer, siste nytt og vektskala, følge hjerterytme, engasjementsnivå ("stress" på engelsk) og respirasjon, formodentlig for å se om Schau er i live etter påkjenningene.


Dette overføres i sanntid fra sensorer festet på Schau, via teknologi utviklet av Telenor Forskning og Utvikling, levert av spinoff-selskapet Octaga.

- Vi leverer biofeedback-teknologi til dette forsøket, og står for montering av sensorene på ham. Sensorene avslører brukerens fysiske og psykiske tilstand. Så leser vi kontinuerlig av dataene med vår programvare Octagon, som sender det til en apacheserver som deretter sender det ut å web, sier
administrerende direktør Ola Ødegård til digi.no.


Programvaren som leser sensordataene er en ny MPEG-4 basert multimediaserver som heter Octagon, et av produktene Octaga jobber med.

- Vi tror på biofeedback som et nytt kommunikasjonsgrensesnitt, og at dette har et stort potensiale i spill og underholdning. Biofeedbacksensorene er av to typer, de som brukeren kan kontrollere, som muskelspenning, og de ukontrollerbare som puls og svette. I Forfall sender vi alle dataene ut på web, men vi ser også mulighetene for å koble sammen flere samtidige brukere i nye som kommunikasjontjenester mellom mennesker.


Teknologien er også blitt brukt til dataspill som styres ved hjelp av biometriske data, som svette og puls.

Til toppen