Turbulent på Wall Street

Torsdag var en turbulent dag på New York-børsene. Teknologiindeksen falt, mens industriaksjene kjørte berg og dalbane til de endte opp der de startet.

Industriindeksen Dow Jones gikk opp og ned som en jojo fram til den stabiliserte seg på samme nivå som dagen før. Da handelen sluttet, sto indeksen på 8186 en nedgang på 0,06 prosent.

Teknologiindeksen Nasdaq startet med nedgang og avsluttet med nedgang. Den endelige poengsummen var 1240, en nedgang på 3,88 prosent.

Blant de store taperne var AOL Time Warner som etterforskes av det amerikanske kredittilsynet SEC.

Den fire dager lange nedturen på Europas børser stoppet torsdag. FTSE-indeksen på London børsen hadde et oppsving på 5 prosent torsdag, den største prosentvise økningen på ti år.

Indeksen endte på 3.965,9, opp 188,8 poeng, takket være gode nyheter i kvartalsrapportene fra flere selskaper og oppturen på 6,4 prosent for Dow Jones-indeksen i New York onsdag.

Det var bank og olje, samt legemiddelselskaper og telekom som ledet an i oppsvingen i London.

Også i Paris var det en god børsdag, og CAC-indeksen klatret 4,2 prosent. Frankfurts DAX-indeks falt imidlertid med 1,8 prosent til 3.568,2.

I Tokyo hadde Nikkei en nedgang på 17,81 poeng, det vil si 0,18 prosent, til 9.929,91.

Børsanalytikerne advarer mot fortsatt uro på markedene.

- Jeg er ikke overbevist om at onsdagens opptur var et vendepunkt. Det kan ha vært et falsk lysning, sier David Thwaites ved BNP Paribas, som mener at man må se an de neste to-tre dagene for å se hvor det svinger hen.

Peter Oppenheimer, sjef for den internasjonale banken HSBC, mener at ustabiliteten i markedet kan være et godt tegn, fordi det betyr en økende handel.

- Problemet er at tilliten fortsatt er svært skjør, og dårlige nyheter vil føre til at markedene faller igjen, sier han.

I et forsøk på å gjenoppbygge tilliten til det amerikanske næringslivet etter flere regnskapsskandaler, vedtok Representantenes hus torsdag en lovreform som har som mål å komme triksekulturen til livs.

Reformen fører til strengere overvåking av revisorer, strengere straffer mot næringslivsledere som misbruker sine stillinger, og at direktører må stå inne for at regnskapene gir et riktig bilde.

Les mer om: