TV-serie slår alle piratrekorder

«Game of Thrones»-finalen ble tidenes mest delte.

TV-serie slår alle piratrekorder
«Game of Thrones» er evig populært hos nedlastere. Bilde: HBO

Den meget omtalte og populære HBO-serien «Game of Thrones» hadde sin sesongavslutning på søndag, og slo deretter rekorder for ulovlig nedlasting. De fleste av disse rekordene tilhørte for øvrig tidligere sesonger av «Game of Thrones».

Hele den fjerde sesongen av serien ble den mest sette og den mest piratkopierte hittil, og den siste episoden slo også de offisielle rekordene for seertall: Den hadde 7,1 millioner amerikanske seere ved første visning, og totalt 9,3 millioner seere inkludert repriser. Avslutningen av forrige sesong hadde til sammenligning 5,4 millioner seere i USA.

På det uoffisielle markedet slo episoden rekorden for høyest antall samtidige delere. Over 250.000 personer delte en enkel torrent-fil samtidig. Det finnes jo flere versjoner av episoden, gjerne i forskjellige kvaliteter, og den mest populære 720p-filen ble delt av nesten 109.000 brukere, mens den mest populære 1080p-versjonen hadde nesten 24.000 delere samtidig. Den forrige rekorden for antall samtidige delere tilhørte også «Game of Thrones», med 200.000 delere.

I løpet av de første tolv timene skal episoden ha blitt lastet ned cirka 1,5 millioner ganger, og det beregnes at det tilsvarer rundt 2000 TB med data overført i løpet av en halv dag.

Man regner med at antallet nedlastinger vil vokse til 7,5 millioner over de nærmeste ukene.

Den lovlige tilgjengeligheten av serien er svært varierende fra land til land, og det er spesielt Australia som har dominert piratkopieringen: I dette landet vises episoder av serien kun hos selskapet Foxtel, som har monopol på «Game of Thrones» innen hele sesongen er vist ferdig. Deres prisstruktur og mangel på HD-kvalitet har gjort dem upopulære hos mange brukere.

Time Warner, som eier serieskaperne HBO, har imidlertid vist mer forståelse for piratkopiering, og selskapets sjef Jeff Bewkes har tidligere uttalt at å ha den mest piratkopierte TV-serien er nesten bedre enn å vinne en Emmy-pris, da det bidrar til mer omtale blant fansen.