Tynnere, raskere, og bedre batteritid

Intel lanserer Core M-prosessoren.

Tynnere, raskere, og bedre batteritid
Teknologispesialist Jan Östling i Intel viser fordelene med nye Core M. Bilde: Thomas Marynowski

OSLO SENTRUM (digi.no): I dag presenterer Intel sin nye serie med Core M-prosessorer offisielt.

Bevares, Intel har snakket om Core M, også kjent som Broadwell, en rekke ganger tidligere. Mye er allerede kjent om arkitekturen. I dag er imidlertid den fullverdige lanseringen av brikken, som nå ventes i ferdige produkter til dels før jul. Den fulle utrullingen skal skje tidlig i 2015.

Vi fikk nylig anledning til å stifte nærmere bekjentskap med Core M (som skal fremover blir et eget Intel-varemerke), og fikk først en liten historietime. Ifølge Intel er Broadwell kulminasjonen av en evolusjon som startet i 2010, da Core-brikkene ble introdusert. Deretter kom nye generasjoner hvert år, først med fokus på tynnere produkter, så berøringsfunksjonalitet, og til slutt 2-i-1-enheter.

Det sistnevnte har Intel fremdeles veldig tro på, og mener at veksten i hybridsegmentet er stor og tiltakende fremover.

Vifteløst er et viktig stikkord for Intels Thor Dahlstedt.
Vifteløst er et viktig stikkord for Intels Thor Dahlstedt. Bilde: Thomas Marynowski

Derfor trengs enda mer elegante løsninger, mener Intel, og nøkkelen er først og fremst en design som ikke trenger vifter. Og det er det vifteløse designet som Core M bringer til bordet. Det sier seg selv at at en lydløs opplevelse enten vi sitter med nettbrett, hybride løsninger eller tradisjonelle bærbare, er noe de aller fleste vil sette pris på.

Det innebærer at prosessorene må bruke mindre strøm. På det beste skal Core M forbruke 60 prosent mindre strøm enn tidligere. Samtidig er den fysiske størrelsen på prosessoren halvert. Den er både tynnere og tar mindre plass på hovedkortet.

Intel posisjonerer Core M som den perfekte løsningen for vifteløse hybridmaskiner der skjermen kan tas av, tynne kombinerte maskiner og ultratynne bærbare.

Det skal altså være tynt og stillegående. Men det er ikke alt Core M kan by på.

Ytelsen er også viktig, og Intel lover at man vil merke forskjell sammenlignet med eldre løsninger. Vi fikk sett Intels egne målinger der selskapet hevder at 3D-grafikk vil være opptil 47 prosent raskere sammenlignet med Haswell, videokonvertering vil være opptil 82 prosent raskere, mens oppgaver innen produktivitet, web og enkel medieredigering vil få mer moderate ytelsesøkninger på rundt 10 - 20 prosent.

Broadwell er en fortsettelse av nyvinningene introdusert med Haswell.
Broadwell er en fortsettelse av nyvinningene introdusert med Haswell. Bilde: Thomas Marynowski

Den intergrerte grafikkprosessoren (GPU) i Broadwell vil for øvrig hete Intel HD Graphics 5300 – og oppover.

Til slutt er det batterilevetiden som får en økning. Det er også et poeng som er stadig viktigere i den mobile verdenen.

Intel sier at ved kontinuerlig avspilling av HD-film på en Windows 8.1-maskin vil Haswell gi en levetid på 6,9 timer. Broadwell skal til sammenligning by på 8,6 timer under tilsvarende forhold.

En tilsvarende Windows 8.1-maskin (med Haswell) vil kunne stå på i 8,8 timer med skjermen påskrudd, mens med Broadwell blir det nøyaktig 10 timer.

Stemmer disse tallene vil Core M-utstyrte maskiner være raskere, ha lenger levetid, samtidig som de skal bli fysisk tynnere og forhåpentligvis helt stillegående.

Som sagt, de første produktene basert på Broadwell kommer allerede før jul, og det blir definitivt spennende å se hva de har å by på i praksis.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.