JUSS OG SAMFUNN

Tyrkere har igjen tilgang til Wikipedia

Wikipedia blir igjen tilgjengelig for brukere i Tyrkia etter at en dommer onsdag ga ordre om at blokkeringen av nettleksikonet skulle oppheves.

Wikipedia-logo på veggen til Wikimedia Foundation i San Francisco.
Wikipedia-logo på veggen til Wikimedia Foundation i San Francisco. Illustrasjonsfoto: Dmgultekin, Wikipedia <a href=https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8273108>CC BY-SA 3.0</a>
16. jan. 2020 - 08:55

Sammen med Kina har Tyrkia vært det eneste landet i verden som har blokkert tilgangen til nettleksikonet.

I desember konkluderte imidlertid den tyrkiske forfatningsdomstolen med at forbudet mot Wikipedia var i strid med ytringsfriheten. Onsdag beordret en dommer landets telekommunikasjonsmyndighet om å oppheve blokkeringen.

Tyrkia blokkerte Wikipedia i 2017 og anklaget nettleksikonet for å drive med bakvaskelse av nasjonen fordi Wikipedia nektet å fjerne poster som sa at Tyrkia støttet IS og andre terrorgrupper.

Illustrasjonsfoto.
Les også

Internett under press: Flere land stenger oppkoblingene

Tilgangen til Wikipedia på alle språk ble blokkert med henvisning til en lov som gir myndighetene adgang til å forby nettsider som de mener truer landets nasjonale sikkerhet.

Wikipedia nektet å fjerne postene og mente at det tyrkiske kravet var sensur. Wikipedia tok saken til retten, men tapte i lavere rettsinstanser og anket deretter til forfatningsdomstolen.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.