JUSS OG SAMFUNN

Tyrkere har igjen tilgang til Wikipedia

Wikipedia blir igjen tilgjengelig for brukere i Tyrkia etter at en dommer onsdag ga ordre om at blokkeringen av nettleksikonet skulle oppheves.

Wikipedia-logo på veggen til Wikimedia Foundation i San Francisco.
Wikipedia-logo på veggen til Wikimedia Foundation i San Francisco. Illustrasjonsfoto: Dmgultekin, Wikipedia CC BY-SA 3.0
16. jan. 2020 - 08:55

Sammen med Kina har Tyrkia vært det eneste landet i verden som har blokkert tilgangen til nettleksikonet.

I desember konkluderte imidlertid den tyrkiske forfatningsdomstolen med at forbudet mot Wikipedia var i strid med ytringsfriheten. Onsdag beordret en dommer landets telekommunikasjonsmyndighet om å oppheve blokkeringen.

Tyrkia blokkerte Wikipedia i 2017 og anklaget nettleksikonet for å drive med bakvaskelse av nasjonen fordi Wikipedia nektet å fjerne poster som sa at Tyrkia støttet IS og andre terrorgrupper.

Les også

Tilgangen til Wikipedia på alle språk ble blokkert med henvisning til en lov som gir myndighetene adgang til å forby nettsider som de mener truer landets nasjonale sikkerhet.

Wikipedia nektet å fjerne postene og mente at det tyrkiske kravet var sensur. Wikipedia tok saken til retten, men tapte i lavere rettsinstanser og anket deretter til forfatningsdomstolen.

(©NTB)

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.