– Uber «stjal» robot-eksperter

Har store planer for førerløse biler.

– Uber «stjal» robot-eksperter
En dag kommer kanskje Uber-bilene til å droppe sjåfører. Bilde: Uber

Det ble tidligere i år kjent at transport-tjenesten Uber har planer om å utvikle en eller annen form for førerløse biler. Selskapet offentliggjorde et samarbeid med Carnegie Mellon-universitetet, som har en avdeling som spesialiserer seg på utvikling av roboter og andre automatiserte løsninger. 

Det ble sagt at Uber kommer til å utvikle et eget laboratorium for forskning på førerløse biler og relatert utvikling. 

Nå har flere detaljer om samarbeidet kommet frem, og det er kanskje ikke så rosenrødt som det først fremstod. 

Kilder forteller at Uber hentet inn hele team fra Carnegie Mellon, og flyttet dem til en bygning rett i nærheten, der det ble satt opp et laboratorium for prosjektet.

Les også: Selvkjørende biler har ikke forårsaket ulykker.

Opp til 50 personer skal ha blitt overført til Uber, hele grupper med utviklere og spesialister, og inkludert erfarne og ledende ingeniører. 

Dette er ikke nødvendigvis en populær praksis, og verken Uber eller Carnegie Mellon har kommentert prosessen, og det er ikke klart hva alle disse menneskene kommer til å nøyaktig jobbe med.

Får runde av prosjekter

En del av avtalen mellom de to organisasjonene inkluderer en overgangsperiode som innebærer at noen av de ansatte fremdeles jobber hos Carnegie Mellon for å avslutte prosjektene sine. 

En bit av fremtidsplanen som er bekreftet er at Uber kommer til å flytte hele operasjonen inn til nye, store lokaler i Pittsburgh, cirka halvannen kilometer fra deres nåværende bygg - og Carnegie Mellon-avdelingen. 

Det er altså ingen tvil om at Uber tar forskningen på selvkjørende biler veldig seriøst, Carnegie Mellon er tross alt verdensledende på forskning relatert til roboter og relaterte teknologier.  

Sjefen for robot-instituttet, Martial Hebert, har tidligere uttalt at samarbeidet med Uber kan ha en viss negativ påvirkning, da de blir nødt til å reorganisere en del, men det store bildet viser at robot-industrien er blitt moden, og at det er en positiv utvikling.  

Det blir med andre ord spennende å se hva Uber - og andre som jobber med førerløse biler - vil kunne vise til på sikt.

Les også: Bilene kjører selv om ti år.