Ubuntu fokuserer enda mer på nettskyen

Versjon 10.10 av Linux-distribusjonen for pc-er og servere kan lastes ned.

Ubuntu fokuserer enda mer på nettskyen

Versjon 10.10 av Linux-distribusjonen for pc-er og servere kan lastes ned.

Versjon 10.10 av den populære Linux-distribusjonen Ubuntu ble gjort tilgjengelig i går. Dette gjelder både desktop- og serverutgavene, i tillegg til de mer spesialiserte utgavene, inkludert Ubuntu Netbook Edition.

De største nyhetene i desktop-versjonen handler om integrasjonen med personlige nettskytjenester. Tjenesten Ubuntu One har blitt utvidet, slik at den også støtter flere andre operativssystemer. Brukerne kan gratis lagre to gigabyte med data, inkludert filer, bokmerker og kontakter, på en server som nå også er gjort tilgjengelig fra mobiler basert på Android eller iOS 4. I tillegg er en Windows-klient tilgjengelig i en betautgave.

Til mobilene som støttes, er det nå gjort tilgjengelig egne applikasjoner som gjør det mulig å overføre musikkstrømmer fra blant annet en ny musikkbutikk tilknyttet Ubuntu One. Dessuten skal kontaktinformasjon synkroniseres mellom nettskytjenesten og mobiltelefonen, mens utveksling av fotografier loves senere. Mobiltjenestene koster noen dollar i måneden.

En annen nyhet er det at Ubuntu Software Centre, hvor Ubuntu-brukerne har kunnet laste ned gratis applikasjoner og spill, nå også tilbyr muligheten til å kjøpe kommersielle applikasjoner. Ubuntu-fellesskapet ønsker med dette å tiltrekke seg utviklere som nå på en enklere måte kan tilby programvare til Ubuntu mot betaling.

I netbook-utgaven har det i tillegg blitt introdusert et nytt skrivebordsgrensesnitt som kalles «Unity». Dette skal være spesielt tilpasset maskiner med lite skjermareal. Unity støtter også berøringsskjermer og «gestures».

Ubuntu Unity-grensesnittet i Netbook-utgaven
Ubuntu Unity-grensesnittet i Netbook-utgaven Bilde: Ubuntu

Også flere av de viktigste nyhetene i serverutgaven av Ubuntu 10.10 er knyttet til bruk av nettskyen. Canonical, selskapet som sponser Ubuntu-prosjektet, har som mål at Ubuntu skal gjøres til standard åpen kildekodeløsning for nettskyen.

– Vi legger til egenskaper og funksjonalitet som vil utvide vår ledelse i den offentlige skyen og bygge bro over gapet til hybride og lokale databehandlingsmiljøer, sier Neil Levine, visepresident for bedriftstjenester hos Canonical, i en pressemelding.

Blant nyhetene i serverversjonen er en oppgradert kjerne, flere konfigurasjonsvalg ved oppstarten og muligheten til å kjøre AMI-er (Amazon Machine Image) frakoblet på en KVM-virtualisert maskin. Det sistnevnte betyr at brukerne kan teste installasjonene på en lokal server før den flyttes over i nettskyen.

Den nye utgaven av Ubuntu Server Edition bygger på konfigurasjonsverktøyet CloudInit, som kan brukes til blant annet å sette vertsnavn, generere private SSH-nøkler, samt å kjøre egne kommandoer og skript, for eksempel ved hver oppstart av systemet.

Gjennom en ny ordning vil det være mulig for brukere av Ubuntu Server å teste en installasjon i Amazons EC2-nettsky i én time.

En annen nyhet i Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) er støtte for Virtio, en standard for nettverks- og harddiskkontrolllere hvor bare gjestens enhetsdriver «vet» at den kjøres i virtuelle omgivelser. Dette skal gi virtualiserte systemer bedre ytelse.

Det loves også et nytt administrasjonsgrensesnitt, enklere utrulling og mulighet for å kjøre UEC fra en USB-minnepinne.

Den nye desktopversjonen er tilgjengelig her, netbookutgaven kan lastes ned her, mens serverversjonen er tilgjengelig her.

Også de fleste av Ubuntu-derivatene, slik som Kubuntu, Mythbuntu og Edubuntu, er nå tilgjengelige i versjon 10.10. Mer informasjon om disse finnes på denne siden.

Til toppen