Ubuntu i alle størrelser

Snart klar for smartmobilen.

Ubuntu i alle størrelser
Selv om det er trangt om plassen i smartmobilmarkedet, framstår Ubuntu Phone OS allerede som en spennende utfordrer. Det hele avhenger dog av at Canonical raskt greier å bygge opp et levedyktig økosystem av blant annet mobilleverandører, mobiloperatører, applikasjonsutviklere og forhandlere. Bilde: Canonical

Canonical-sjef Mark Shuttleworth presenterte i går Ubuntu Phone OS, en smartmobil-tilpasset utgave av Linux-distribusjonen. Systemet skal være klart for kommersiell bruk i fjerde kvartal i år, og målet til Shuttleworth er at de første mobilene kommer i salg rundt årsskiftet 2013/2014. Det er så langt ukjent om Canonical har fått med seg noen mobilleverandører eller -operatører, men fordi Ubuntu Phone OS også kan bruke Android-kjerner og -drivere, skal systemet i teorien kunne kjøres på mye eksisterende maskinvare.

I presentasjonen sa Shuttleworth at Ubuntu nå utgjør én felles plattform for alle typer databehandling, fra enheter med små skjermer, via tv-er, pc-er og servere, og opp til superdatamaskiner.

– Det er en familie med brukergrensesnitt tilpasset hver enhet, som er koherent som en gruppe, sa Shuttleworth. Dette innebærer at det er fellestrekk i brukergrensesnittet på tvers av de ulike utgavene, og at det er relativt enkelt å lage applikasjoner som kan brukes på tvers av hele spennet av brukergrensesnitt.

Brukergrensesnittet

Mobilversjonen av Ubuntu skal ikke ha noen typisk låseskjerm. Den skal i stor grad betjenes ved at brukeren drar i én av de fire kantene, som har hver sin funksjon.

Venstrekanten gir tilgang til en rad med ikoner til brukeren favorittapplikasjoner, samt til et ikon som leder til hjemmeskjermen. Hjemmeskjermen kan tilpasses av brukeren og vise informasjon fra en lang rekke ulike kilder. I videoen nedenfor ser man at hjemmeskjermen kan rulles opp og ned for å vise ulike samlinger med informasjon.

På toppen vises et felt med statusikoner for systemet. Disse kan velge og direkte endre de bakenforliggende innstillingene, uten å måtte forlate applikasjonen man har åpen. I toppen av skjermen finnes det også et søkefelt, som lar brukeren søke både lokalt på enheten og i eksterne kilder. Hele statusfeltet kan dessuten skjules, for å gi mer plass til applikasjonen.

Drar man i høyrekanten av skjermen, kommer man til enhver tid til den forrige applikasjonen man brukte, noe som skal gjøre det enkelt å gå tilbake til det man opprinnelig holdt på med.

Drar man i den nederste kanten på skjermen, får man opp et felt med applikasjonsspesifikke knapper.

Dersom man sveiper over skjermen, kommer man til oversiktsvinduer med mye brukt innhold, for eksempel kontakter, musikk, videoer og apper.
Dersom man sveiper over skjermen, kommer man til oversiktsvinduer med mye brukt innhold, for eksempel kontakter, musikk, videoer og apper. Bilde: Ubuntu

Apputvikling

Applikasjonen til Ubuntu Phone OS kan være webapplikasjoner som er integrert med en programmeringsgrensesnitts om gir tilgang til ulik systemfunksjonalitet, som varslingsfelt og meldingsmeny, men systemspesifikke applikasjoner har ifølge Shuttleworth betydelig større muligheter, samt at de er raskere og har tilgang til OpenGL-basert grafikk.

De systemspesifikke applikasjonene bruker et Qt-basert API og skrives i C/C++. Brukergrensesnittet defineres i QML og JavaScript. API-et er allerede tilgjengelig. Alle Ubuntu Phone OS-applikasjonene har tilgang til nettskytjenesten Ubuntu One.

For bedrifter kan det være interessant å vite at Ubuntu-baserte telefoner kan administreres ved hjelp av de samme verktøyene som Ubuntu-baserte pc-er og servere, for eksempel Landscape.

Under en pressekonferanse som Canonical arrangerte i London i går, ble det oppgitt flere detaljer. Ifølge Ars Technica kan en versjon som kan installeres på Galaxy Nexus ventes allerede innen noen få uker. Ubuntu 14.04 skal kunne installeres på tvers av både mobiler, nettbrett og pc-er.

Android

Canonical har tidligere snakket om Ubuntu for Android, som skal kunne gi smartmobilen en mer pc-lignende funksjonalitet når den er dokket til tastatur, mus og skjerm. Ifølge Shuttleworth er det ventet at enkelte Android-telefoner vil leveres med dette i løpet av året.

Canonical og Ubuntu Project skal vise fram Ubuntu Phone OS under flere arrangementer den nærmeste tiden, inkludert CES i neste uke.

    Les også: