DONALD TRUMP

100 IT-topper tror han vil være en katastrofe for IT-bransjen. Får støtte av norske eksperter

100 amerikanske teknologiledere har i et åpent brev gått ut og advart mot Trump som presidentkandidat.  Norske eksperter sier at det er knyttet mye usikkerhet til hva som skjer med IT-bransjen hvis repulikaneren inntar det ovale kontoret i Det hvite hus.
100 amerikanske teknologiledere har i et åpent brev gått ut og advart mot Trump som presidentkandidat. Norske eksperter sier at det er knyttet mye usikkerhet til hva som skjer med IT-bransjen hvis repulikaneren inntar det ovale kontoret i Det hvite hus. Bilde: NTB Scanpix
20. juli 2016 - 07:44

100 amerikanske teknologiledere har i et åpent brev gått ut og advart mot Trump som presidentkandidat

Ledere i selskaper som Slack, Facebook, Instagram, Hyperloop one, Tumblr og Twitter mener at Trump vil være en katastrofe for teknologibransjen.

Steve Wozniak og Tim Wu

De fremtredene teknologene mener at Trump sin innvandringspolitikk, fiendtlighet mot media og antydninger om at han ønsker å stenge ned deler av internett kommer til å føre til uro i hele IT-bransjen.

Navn som Tim Wu, Steve Wozniak, Stewart Butterfield, Padmasree Warrior, Esther Dyson, og Katie Jacobs Stanton tror Trump sin politikk vil føre til at det blir færre IT-jobber, redusert eksport av teknologi og hans at utenrikspolitikk vil føre til en stangnasjon i bransjen når det kommer til innovasjon og vekst.

Natt til onsdag startet den formelle stemmegivningen på republikanernes landsmøte i Cleveland i Ohio. En drøy time senere var det et faktum: 

Forretningsmannen Donald Trump (70) er Det republikanske partiets presidentkandidat.

- Vil minne om Brexit

Professor og samfunnsøkonom, Gernot Doppelhofer, ved Norges handelshøyskole sier at han nettopp har vært i England på reise. Der bodde han i Cambridge og snakket med kolleger fra hele verden. 

Professor og samfunnsøkonom, Gernot Doppelhofer, ved Norges handelshøyskole. <i>Foto: NHH</i>
Professor og samfunnsøkonom, Gernot Doppelhofer, ved Norges handelshøyskole. Foto: NHH

- Der har man samme reaksjon på Brexit som disse teknologilederne har på Trump som presidentkandidat. I Silicon Valley og Cambridge er man veldig opptatt av å ha tilgang på de beste hodene i verden. Man vil ha de beste forskerne og teknologene. Usikkerheten som kommer med både Brexit og Trump gjør at mange frykter at denne tilgangen vil bli vesentlig begrenset i fremtiden, sier han til digi.no.

Ifølge ham vil Donald Trump sine påstander om å sensurere deler av internett være med på å skape usikkerhet i markedet. 

- Igjen kan man trekke en parallell til Brexit. Da alle stemmene var talt opp og faktumet var klart kom det som et sjokk på velgerne. Det førte igjen til stor usikkerhet i finansmarkedet, og man så blant annet at bankaksjer ble påvirket med sterke kursfall som følge av at det går mot slutten på EU-samarbeidet for Storbritannia. 

Kan komme handelsblokkader

NHH-professoren mener at IT-bransjen er spesielt sårbar for proteksjonistpolitikken som Donald Trump fører.

- Hvis for eksempel USA øker sine handelsbarrierer vil andre land komme med tilsvarende barrierer, tror han.

Professor, Karen Helene Ulltveit-Moe, ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo tror at Trump sin politikk skaper mye usikkerhet også i IT-bransjen globalt.

- Politikken Trump fører er helt ny for økonomien i USA og på verdensbasis. Hva som vil skje hvis republikaneren blir president vet man først når han inntar det ovale kontoret. Han har blant annet uttalt at han vil stenge grensene, og det vil åpenbart ha store konsekvenser for næringslivet og den økonomiske veksten både i USA og globalt, sier hun til digi.no.

(artikkelen fortsetter under)

Professor, Karen Helene Ulltveit-Moe, ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo. <i>Foto: NTB Scanpix</i>
Professor, Karen Helene Ulltveit-Moe, ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: NTB Scanpix

- Selvsagt signerer de!

Hun er også klar på at Silicon Valley - som har vært en arnested for teknologi de siste 40 årene  -vil bli påvirket av et politisk skifte.

- IT-bransjen er global av natur, og deler av Trump sin politikk vil definitivt stikke kjepper i hjulene for de som ønsker å knytte til seg nye og smarte hoder. Det taler nesten for seg selv at disse anerkjente teknologene går sammen og skriver under på åpent brev som dette, poengterer hun. 

Kommer valget av Trump som presidentkandidat til å påvirke norske gründere som ønsker å satse i USA.  Ulltveit-Moe tror kanskje det, men det blir bare spekulasjoner, sier hun.

-  Barrieren for nordmenn som ønsker å satse i USA kan definitivt bli høyere, men det vet man ikke før han eventuelt blir president, sier hun.

NHH-professor Gernot Doppelhofer forklarer at siden man ikke helt vet hvor Trump står, fører det til større usikkerhet internasjonalt. 

Amerikanere føler seg truet av globalisering

- Trump er en forretningsmann. Fakta er nok at poltikken han kommer til å innføre, hvis han blir president, ikke er like radikal som den han fronter. Men usikkerheten vil alltid være der, og det er nok denne usikkerheten mange fremtredende IT-personligheter nå virkelig føler på. Den usikkerheten vil være et problem fremover, og vil sørge for at man ser store svingninger i blant annet IT-aksjemarkedet. 

Doppelhofer tror også enkelte grupperinger vil få store fordeler av Trump som president, mens andre ikke vil få det. Han tror at de som har opplevd negativ lønnsutvikling og har lavere utdanning er lette stemmer å sanke for republikaneren.

- Mange amerikanere føler seg truet av økt globalisering og fri handel. IT-bransjen er spesiell sårbar fordi de lever i en globalisert verden. I Silicon Valley vil man jobbe med talentene, det har ikke noe å si hvor man finner dem. Kommer det frisoner i handelen, vil nok IT-bransjen merke effekten mer enn andre bransjer, konkluderer han til digi.no. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.