BEDRIFTSTEKNOLOGI

UMTS-striden tiltar

Ericsson og Nokia gjør felles sak med japanske NTT og støtter W-CDMA som internasjonal standard for bredbånds mobiltelefoni. Men Motorola, Alcatel, Bosch, Italtel, Nortel og Siemens vil heller satse på CDMA.

Øystein Kvistad
4. nov. 1997 - 08:25

Motorola, Alcatel, Bosch, Italtel og Nortel har nå engasjert seg i arbeidet med utviklingen av UMTS (universelt mobiltelefonsystem), basert på forslaget Siemens la fram for den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ETSI tidligere i år.

Det er ETSI som til syvende og sist, nærmere bestemt i desember, skal bestemme hva som blir den nye verdensstandarden for den såkalte tredje generasjons mobiltelefoni, som skal tre i kraft rundt årtusenskiftet.

I motsetning til Nokia, Ericsson og NTT som satser på bredbåndsversjonen W-CDMA i bunnen av sitt nye mobiltelefonsystem, går de seks selskapene for den såkalte FRAME 1B-standarden basert på CDMA-teknologi. Digitalisert tale og data vil i dette systemet overføres via en kanal på 1.6 megahertz ved hjelp av tidsdelt TDMA-teknologi. Hver tidsluke vil bli individuelt kodet ved hjelp av CDMA-teknologien, noe som åpner for flere brukere per tidsluke som igjen betyr større kapasitet.

Sekstetten mener dette vil være den mest kostnadseffektive overgangen fra dagens GSM-system til UMTS samt rimelige dualmode GSM/UMTS-terminaler.

- Partenes teknologiske kompetanse og det faktum at det nye systemet bygger på den bredeste digitale standarden som finnes - GSM - gjør oss meget optimistiske i forhold til fremdriften i prosjektet, sier president Lothar Pauly i Siemens.

Det kan så være - men sikkert er det ikke at ETSI velger Siemens-grupperingens teknologiplattform. Så lenge de to ledende mobiltelefonprodusentene i verden går sammen med den japanske operatørgiganten NTT, er det sterke muskler som står bak det alternative standardiseringsforslaget.

Både Ericsson og Nokia utfører flere utviklingsoppdrag for NTT omkring den nye teknikken som gjør det mulig å overføre betydelig mer data enn dagens GSM-system eller "smalbånds" CDMA-løsninger.

Japanerne håper at partnerskapet med mobilkomgigantene Nokia og Ericsson vil kunne gjøre såpass inntrykk på ETSI at de heller foretrekker bredbåndsversjonen (W-CDMA) som verdensstandard framfor smalbåndsversjonen (CDMA).

- Vi har ført livlige diskusjoner med Japan det siste halvåret, men de kan ikke få diktere vilkårene. Vi lytter imidlertid til alle parter og bestemmer oss i desember for hvilken standard vi går for, sier komitéleder for ETSI-gruppen som ser på en ny mobilstandard, Friedhelm Hillebrand.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.