KARRIERE

Nå må ikke Stanford-studentene lære seg Java lenger

Språket raser på popularitets-ranking.

Det er tøffe tider for Java om dagen. på mange universiteter slipper man nå å forholde seg til public static void (String[] args)
Det er tøffe tider for Java om dagen. på mange universiteter slipper man nå å forholde seg til public static void (String[] args) Bilde: Skjermdump/Ruben Solvang
20. juli 2017 - 13:04

Det var kanskje bare et spørsmål om tid, men når elever ved Stanford i California i fremtiden skal lære seg å programmere, trenger ikke underviserne lenger å forklare hva public static void (String[] args) betyr.

Nå kan studentene nemlig velge Python og Javascript i tillegg. Endringen skjer etter fem år med utredelse og arbeid. 

«Mange universiteter går bort fra Java som introduksjonsspråk. Nå er det 2017, og Java viser tegn på alderdom», sier Eric Roberts, professor på universitetet, til The Stanford Daily. Han er en av pådriverne bak det nye tilbudet.

Obs: I en tidligere utgave av denne artikkelen het det at universitetet droppet Java som introduksjonsspråk. Det riktige er at språket fremdeles brukes i undervisningen, men ikke lenger som eneste språk.

IT-utdanningen på universitetet er, ved siden av Massachusetts Institute of Technology, anerkjent som verdens fremste.

Python på norske universiteter

At universitetene bytter fra Java til språk med lettere syntaks som en introduksjon til programmeringsfaget, er del av en global trend. I 2005 var språket det desidert mest brukte for å lære studenter å programmere - hele 60 prosent av amerikanske universiteter benyttet seg av det. 

I senere år har språket fått hardere og hardere konkurranse av Python. I 2014 tok språket, kjent for å ha en forståelig og «engelsk-lignende» syntaks, over rollen som mest underviste introduksjonsspråk. 

Her i Norge byttet Universitetet i Oslo nylig ut Java med Python i introduksjonsprogrammet til informatikklinjene - det nye faget heter IN1000. Python benyttes også i grunnkurs i informasjonsteknologi på NTNU.

Raser på TIOBE-indeksen

Uheldigvis for Java er det ikke bare på universitetene språket er på vei ut. På TIOBE-indeksen nærmer språket seg et historisk bunnivå på 13.5 prosent etter å ha ligget på  21 prosent i januar i fjor.

TIOBE-indeksen er en tjeneste som måler antall søk på ulike programmeringsspråk, og rangerer de 50 mest populære etter prosentvis andel av søkene. Her har Java lenge ligget på topp.

Det må likevel nevnes at tjenesten kun måler søk på rene programmeringsspråk, og ikke biblioteker og rammeverk som React, Vue og jQuery. Dermed mener mange at bibliotek-tunge språk som Javascript i realiteten ligger langt høyere oppe.

Indeksen er også sårbar overfor endringer internt hos søkemotor-selskapene, noe som gikk ut over Java i 2005, da Google hadde det TIOBE beskriver som «en opprydding i søkeresultater». 

Indeksen anses likevel som en pålitelig måte å se hvordan et programmeringsspråk presterer over tid. I det siste har gigantene Java og C mistet mye av fotfestet, mens nyere språk som Go og Javascript er på vei opp.

 

TIOBE-indeksen per juli 2017.
TIOBE-indeksen per juli 2017.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.