Unix knuser NT

Windows NT har en lang vei å gå før det kan måle seg med Unix. Samtlige Unix-versjoner slår NT på alle områder i en test gjennomført av analyseselskapet D.H. Brown.

Det er mulig at Windows NT er enklere å bruke, men der slutter også fordelene. Analyseselskapet D.H Brown har testet de siste versjonen av Unix-operativsystemene til IBM, HP, Compaq (Digital), Sun og Silicon Graphics samt Windows NT for å gi sine industrikunder råd.

Operativsystemene ble målt på seks viktige kritererier: Skalérbarhet, systemadministrasjon, distribuerte tjenester, Internett/intranett-muligheter, støtte for PC-klienter og kanskje den viktigste, pålitelighet/oppetid/service-muligheter.

D.H Brown har spesialisert seg på rådgivning til teknisk bransje og industriselskaper og evaluerer de viktigste operativsystemene en gang i året.

Windows NT vant ikke en gang PC-støtte-testen, der Compaqs Digital Unix stakk av med seieren. At NT ikke skalérer like bra og ikke er like pålitelig som Unix er dokumentert tidligere, men D.H Brown mener NT har dårligere Internett-støtte enn flere av Unix-versjonene. Dette er et slag i ansiktet for Microsoft, som har Internett som førsteprioritet.

Det var IBMs AIX Unix som vant testen, fulgt av Compaq, Sun og Silicon Graphics. HPs Unix kom ut dårligere enn de andre Unix-versjonene. AIX vant fordi IBM har lykkes i sin sasting på Internett og systemadminstrasjon, mener D.H. Brown.

Sun Solaris fikk pluss for sin fulle utbygging til 64-bit, noe som gjør det mulig å jobbe med større datamengder. Solaris 7 vinner dessuten de viktigste kategoriene skalérbarhet, pålitelighet og oppetid, men mister førsteplassen på grunnen av dårlig støtte for PC-klienter.

Testresultatene reflekterer åpenbart ikke alle faktorer som teller inn når bedrifter skal handle. AIX vant testen, men vinner ikke salgskonkurransen. Her i Norge er Sun den mest populære Unix-utgaven med HP tett bak. Salget av både Compaqs Digital Unix og AIX er ligger langt bak.

Til toppen