Unntakstilstand også på Internett

Ingenting er helt som de bruker å være på Internett, etter at flyene krasjet inn i den amerikanske drømmen og ødela tryggheten for millioner, kanskje milliarder av mennesker.

Nyhetssidene på nettet ble oppdatert iløpet av minutter, etter at tilsammen fire fly ble kapret, og tre av dem ødela sentrale bygninger i New York og Washington.

Mange av sidene ble øyeblikkelig oversvømmet av nyhetssøkende surfere, men nye sider ble satt opp, speil ble laget og nettbrukere tok øyeblikkelig i bruk de digitale mulighetene til å kopiere og distribuere informasjon.
Google, en av verdens mest populære søkemotorer, satte opp en egen side for alle som skrev inn søkeord som "World Trade Center", "terror" og lignende.


Søkemotoren anbefalte folk å lytte på radio eller se på TV, siden mange nettjenester var utilgjengelige.


De valgte likevel å lenke til Washington Post, Yahoo! News og CNN, som alle hadde problemer med å takle trafikken, og i CNNs tilfelle henviste de folk til å prøve Googles lagrede kopi av nyhetssiden.


Svært mange nyhetstjenester strippet forsiden sin for alt annet enn bittesmå bilder og enkle tekster, deriblant VG - som kanskje hadde best opppetid av norske nettsteder utover ettermiddagen igår.
Mange andre ikke-nyhetssider la ut informasjon, så som portal/søkemotor AltaVista. Nyhetstjenesten Slashdot.org, som vanligvis konsentrerer seg om "News for nerds", har lagt ut en mengde informasjon. Nettstedet er basert på at leserne sender inn lenker og historier selv, og mange Slashdot-lesere har gravd opp bilder, film, diskusjonsfora, IRC-kanaler og annet. Blant annet er det mulig å lytte til New York-politiets radiosamband.

Slashdot har måttet takle tre ganger så mye trafikk som vanlig.

Andre steder på nettet diskuteres byggeteknikken som ble brukt i World Trade Center, og hva denne har hatt å si for måten begivenhetene utviklet seg på.

Til og med X10.com - nettstedet bak nettets kanskje mest utbredte - og irriterende - pop-up og pop-under-reklame, har bestemt seg for å gi all plassen til en oppfordring om å donere blod og penger.

Betalingstjenesten PayPal har satt opp kontoer der folk kan donere penger til USAs Røde Kors. Blant de bedre samletjenestene for nyheter, bilder og informasjon om angrepet, er Siliconvalleys lenkesamling.

Til toppen