JUSS OG SAMFUNN

US Army vil ha Matrix-verden

USAs hær har inngått samarbeid med noen av Hollywoods fremste eksperter på spesialeffekter for å lære seg å bruke filmtriks fra Star Trek og The Matrix i treningsimulatorer.

4. mai 2000 - 06:12

Informasjonssjef i hæren, generalløytnant William Campbell, sier hæren studerer mulighetene for å bygge et "holodeck" (som det i TV-serien Star Trek: The Next Generation) som en ultra-avansert militær treningssimulator.

Campbell var en av foredragsholderne på den årlige konferansen for informasjonssikring og kampplass-visualisering, og viste der de etter hvert berømte pistolkule-sekvensene fra Matrix, der Keanu Reeves, alias filmkarakteren Neo, både bøyer seg unna kuleregnet og stopper kuler i luften.

Campbell mener teknologien både fra filmer og dataspill kan brukes til å lage realistiske 3D-scener hvor soldater kan trene foran oppdrag, melder Federal Computer Week.

- Vi skal ha "holodeck", vi er nesten forpliktet til å lage et, sier etteretnings- og teknikkrådgiver i den amerikanske hærens landkrigsavdeling, James Heath, til nyhetstjenesten.

USAs forsvarsdepartement startet samarbeidet med Hollywood i fjor, da forsvarets modellerings- og simuleringskontor gikk sammen med filmselskapet Paramount for å inkludere kommersiell multimediateknologi og filmbyens fortellerteknikk i tablåer som skal trene offiserer til å ta bedre beslutninger under press.

I tillegg har hæren skrevet en kontrakt verdt 45 millioner dollar med University of Southern California for å etablere Institute of Creative Technologies. Instituttet skal jobbe med å lage mer realistiske treningssimulatorer ved hjelp av filmtriks og dataspillteknologi.

George Burshkov jobbet som teknisk designer for kule-sekvensene i Matrix, og mener teknologien for simulering av "nestenvirkelighet" med andre figurer og realistiske miljøer bare trenger litt modning før holodeck-prosjektet er fullstendig gjennomførbart.

- Hvis du jobber ut fra bilder av virkelige miljøer kan du få 95 prosent realistisk simulering, men det er uten menneske-karakterer eller dynamikk. Fotorealistiske "mennesker" og denslags er litt lenger frem i tid, særlig i sanntid som er det hæren vil ha, sier han til FCW.

- Å filme mennesker som gjør virkelige ting og så sette det sammen med virkelige miljøer vil bli gjort. Men det ultimate målet, som er å simulere all fysikken i motsetning til "bare" foto-basert rendering, ligger 20-25 år frem i tid, avslutter Burshkov.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Les mer
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra