TELEKOM

USA forbyr nødnett fra Huawei

Utstyr fra Kina hevdes å true nasjonal sikkerhet.

I Norge er Huawei nøkkelleverandør til både Telenor og Netcom. USA hevder utstyret er en sikkerhetstrussel. Amerikanske senatorer har tidligere anklaget den kinesiske leverandøren for å stå i ledtog med Taliban og den iranske revolusjonsgarden.
I Norge er Huawei nøkkelleverandør til både Telenor og Netcom. USA hevder utstyret er en sikkerhetstrussel. Amerikanske senatorer har tidligere anklaget den kinesiske leverandøren for å stå i ledtog med Taliban og den iranske revolusjonsgarden. Bilde: Per Ervland
14. okt. 2011 - 15:34

Store deler av de norske mobilnettene drives på teletustyr fra den kinesiske giganten Huawei. Det samme utstyret blir av USA avskrevet og stemplet som en sikkerhetsrisiko.

Amerikanerne har denne uken lagt ned forbud mot bruk av Huawei til byggingen av et nytt mobilt nødnett basert på LTE-teknologi.

Vrakingen skyldes «bekymringer om nasjonale sikkerhetsforhold».

Det fremgår av en uttalelse gitt fra det amerikanske handelsdepartementet til Bloomberg. Det er ikke gitt nærmere forklaring om hva disse bekymringene går ut på.

Amerikanske myndigheter og politikere har tidligere kommet med en rekke alvorlige anklager om at Huawei angivelig skal ha forbindelser til militæret i Kina. Selskapet har avvist alle slike påstander.

Representanter for Huawei i USA, der selskapet etablerte seg i 2001 og nå har 1.500 ansatte, avviser beskyldningene som grunnløse. Nå frykter de at avgjørelsen kan true virksomheten i landet.

- Vi ber om å få oppgitt hvilken lovhjemmel og regulatoriske regime som denne beslutningen er fattet under, sier talsperson for Huawei i Washington, William Plummer til Bloomberg.

Dette er ikke første gang Huawei har blitt aktivt motarbeidet i USA. Forsøkene på å kjøpe blant annet 3Com, 2Wire og Motorolas avdeling for trådløst nettverksutstyr er alle effektivt blitt stanset.

Ingen av disse tiltakene har hindret at selskapet, som ble startet av én mann i 1988, har vokst langt forbi alle sine amerikanske konkurrenter.

130 mobilnettverk verden over drives av utstyr fra Huawei. I fjor kapret de 16 prosent av det globale markedet for teleutstyr til operatører, og er bare slått av svenske Ericsson med 20 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.