TIKTOK

USA truer med Tiktok-forbud om ikke den kinesiske eieren selger seg ut av appen

Bytedance risikerer at Tiktok blir forbudt i USA.

USA har gitt Bytedance et ultimatum: Selg dere ut av Tiktok,eller risikér forbud mot appen i USA.
USA har gitt Bytedance et ultimatum: Selg dere ut av Tiktok,eller risikér forbud mot appen i USA. Foto: Michael Dwyer/AP/NTB
16. mars 2023 - 12:54

Biden-administrasjonen har bedt Tiktoks kinesiske eierselskap selge andelen i den populære appen, eller risikere å bli utestengt fra USA, får Reuters bekreftet.

Ultimatumet ble først omtalt av Wall Street Journal og bekreftet av selskapet overfor Reuters onsdag. Amerikanske tjenestepersoner og folkevalgte har uttrykt bekymring for at data om amerikanske Tiktok-brukere kan havne hos kinesiske myndigheter, da videoappen er eid av kinesiske Bytedance.

Flere har vist til lovverk i Kina om at kinesiske selskaper må gi fra seg kundeinformasjon om de blir bedt om det.

Kina protesterer

Mer enn 100 millioner amerikanere bruker appen, som også ble forsøkt utestengt i USA av ekspresident Donald Trump i 2020. Han ble stanset av rettsvesenet. På verdensbasis hevder Tiktok å ha mer enn en milliard brukere.

– USA har så langt ikke klart å bevise at Tiktok truer amerikansk nasjonal sikkerhet. USA må slutte med sin urimelige undertrykkelse av selskapet, sier det kinesiske utenriksdepartementets talsperson Wang Wenbin torsdag morgen.

Tiktok nekter for at de deler data med kinesiske myndigheter, og sier at de har jobbet med amerikanske myndigheter i nesten to år om sikkerhet.

Brukere bruker mer tid på Tiktok enn på Youtube, Facebook, Instagram og Twitter, og plattformen nærmer seg også Netflix, ifølge markedsobservatøren Insider Intelligence.

Tiktok-sjef Shou Zi Chew.
Les også

All Universal-musikk kan forsvinne fra Tiktok

Mot forbud i UK

I Storbritannia melder flere medier torsdag at britiske tjenestepersoner trolig får forbud mot å ha Tiktok på jobbtelefonen. Regjeringen ventes å kunngjøre beslutningen i dag.

Saken er blitt undersøkt av Storbritannias nasjonale sikkerhetsmyndigheter. Senere torsdag skal regjeringsmedlem Oliver Dowden komme med en uttalelse om «sikkerheten til statens elektroniske enheter», ifølge Sky News.

Den siste tiden har også flere andre vestlige land innført forbud og restriksjoner mot Tiktok på grunn av bekymring for at data som samles inn av appen kan havne hos kinesiske myndigheter.

Blant annet har USA, Canada, Belgia, Danmark og flere EU-institusjoner gitt beskjed til myndighetsansatte og folkevalgte om å fjerne Tiktok fra sine jobbtelefoner.

Oslo  20100709. Eksteriør av lokalene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Les også

Tettet sikkerhetshull: Ble benyttet av russisk hackernettverk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.