BEDRIFTSTEKNOLOGI

Usikre kopisikrede CD-er bråker mest

Kopisikring på CD-plater er lite populært, og mange hevder også at det er lett som smør å kopiere dem, til tross for tiltakene.

12. apr. 2002 - 15:50

- Shakira er bare barnemat å kopiere. Riktignok lar den seg ikke spille av på tradisjonelt vis, men hvis man har en CD-spiller med Digital Audio Extraction (DAE) er det i hvert fall bare plukkfisk å hente ut data enten for å brenne en ny CD eller lage MP3. Det krevde ikke noe ekstra innsats i det hele tatt, så ikke la dere skremme av Sony.

Det skriver en av debattantene på digi.nos diskusjonsforum.

Det har vært solid trafikk på diskusjonssidene i kjølvannet av artikler om hvordan Sony-platene fra Shakira ikke lar seg spille av på PC, og avsløringene om hvordan Celine Dion krasjer PC-en din.

- Jeg ville bare bemerke at å "rippe" cd-en til MP3 går helt fint med for eksempel Nero (brenneprogramvare for Windows), mens å spille av en

lovlig kjøpt plate på PC-en ikke går an. Altså har de sperret for lovlig bruk, mens det de ville sperre for fremdeles går fint an. (...) Vi kjøpte denne CD-en på nettet hos Platekompaniet, og der sto det ikke noe om at den var ødelagt på dette viset. Derfor klaget vi, og har sendt den i retur. Platekompaniet opplyser fremdeles ikke på websiden sin at denne platen ikke kan spilles på PC og Mac, og lurer dermed alle som kjøper den. Dette er noe jeg synes dere burde skrive noe om, skriver en annen irritert kunde til digi.no.

Forbrukerombudet gikk nylig ut og krevde at Sony merker CD-ene med norsk tekst, da den engelske merkingen ikke er bra nok for å oppfylle kravene.

Det kom i kjølvannet av at Elektronisk Forpost Norge gikk ut og krevde både slike og andre tiltak mot CD-er som er utstyrt med teknologi som skal hindre dem fra å bli kopiert.

EFN velger å kalle kopisperrene brukssperrer, noe de mener synliggjør feilen med slik teknologi for rettighetsstyring.

EFN gjør oppmerksom på at CD-plater med slike brukssperrer bryter både med den patenterte standarden som definerer hva en CD-plate er, og med varemerke-definisjonen av CD-plater. Derfor kan slike plater ikke regnes som CD-plater, skriver de i sitt notat i sakens anledning.

Det er Philips som har patentet på standarden for CD-plater, i tillegg til varemerkerettighetene.

EFN gjør oppmerksom på at Philips har påbegynt en rettslig prosess mot produsenter som bruker bokstavene "C" og "D" om CD-plater med kopisperrer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.