BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utelukker ikke fremtidig telesamarbeid

Konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen og hans svenske kollega i Telia, Lars Berg, har lagt alle tanker om samarbeid til side og legger en del av skylden på medieoppslagene. På en presselunsj fredag utelukket ingen at diskusjonen om et fremtidig samarbeid kan tas opp igjen om to til tre år.

Frode Eriksen
13. mars 1998 - 16:23
Telia-sjef Lars Berg og konserndirektør i Telenor, Tormod Hermansen.
Telia-sjef Lars Berg og konserndirektør i Telenor, Tormod Hermansen.

Hermansen sier til digi.no at det grunnleggende både for Telenor og Telia er at man har sett og fremdeles ser betydelige gjensidige fordeler og gevinster som kan realiseres gjennom et samarbeid. På spørsmål er Hermansens tidligere anslag på 15-20 milliarder kroner forsiktig, men om det ikke var nok for Telenor og Telia, svarer Hermansen at det er flere sider ved saken.

- I denne saken lå det både politiske og økonomiske forhold. Både jeg og Lars Berg følte stor skuffelse over at dette ikke gikk, sier Hermansen som nå ser fremover.

Fremtiden består i første rekke av et samarbeid i form av ulike partnere og allianser innenfor ulike forretningsområder, med blant andre British Telecom og Ameritech. Hermansen sier at forholdet til Ameritech ikke er avklart på annen måte enn at samarbeidet om Telenordia i Sverige er avklart.

- Vi kjenner de for så vidt allerede i Norge fra NetCom.

Om mulige samarbeidsplaner for fremtiden, sier Berg at han ikke utelukker noen ting, men at alle planer om et samarbeid nå er utelukket. Han sier til digi.no at Telias internasjonale partnere i fremtiden skal bygges på det eksisterende samarbeidet med PTT i Nederland og Swisscom, samt Telecom Italia og AT&T, blant annet gjennom WorldPartners, som etter planen skal styrkes som overordnet teleallianse.

Nå er det duket for ny telekomkonkurranse der både Telia og Telenor med samarbeidspartnere i første rekke prioriterer utbygging av hvert sitt nordiske mobilnett. Telia har mobil-lisenser i alle de nordiske landene der man tar fatt på utbyggingen i Norge så snart konsesjonen er tildelt. Berg sier ambisjonene er klare i form av et nordisk mobilnett fra Telia. Dette vil imidlertid koste penger, men det er det verdt, også for konkurrenten.

Hermansen er svært klar når han skisserer planene i Sverige fremover.

- Det blir bygd et GSM 1800 mobilnett i Sverige i regi av Telenordia.

De formelle beslutningene er ennå ikke klare, men Hermansen har ambisjoner om et nordisk mobilnett på samme måte som Telia.

Begge de to toppsjefene har tidligere ytret interesse for et samarbeid med Telecom Finland, som også var nevnt som en mulig samarbeidspartner hvis diskusjonene mellom Telenor og Telia hadde endt med et samarbeid. Det gjør de fremdeles, men begge sier at de respekterer Telecom Finlands egne valg.

- Det er opp til Telecom Finland selv om de ønsker å tilby en partner en betydningsfull andel i selskapet. Vi kjenner finnene såpass godt at både vi og Telia nok vil dresse seg opp, men initiativet ligger nok ikke hos oss, sier Hermansen.

Foranledningen for at de to konsernsjefene møttes i Oslo, var den fjerde norske konferansen i teleøkonomi.

Både Berg og Hermansen mener at fusjonsdiskusjonene ble, om ikke ødelagt, i hvert fall ble sterkt påvirket av at de ble offentlig kjent. Mye av debatten ble ført i massemedia fremfor mellom de to selskapene og de to eierne.

Begge sier i dag at det ikke var uenighet hvem som skulle ha sjefjobben som var hovedårsaken til at en fusjon ikke ble gjennomført.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.