PERSONLIGTEKNOLOGI

- Utgir gjerne norske bøker på Kindle

Små forlag ønsker Amazon velkommen. Kan stikke kjepper i hjulene på norsk «bransjeløsning».

De store norske forlagene kan ha ventet for lenge med satsingen på elektroniske bøker i Norge.

Amazon tok forlagene skikkelig på senga i forrige uke, med nyheten om at lesebrettet Kindle nå blir tilgjengelig for norske kunder.

Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm har sammen med fem bokhandelkjeder utviklet en såkalt «bransjeløsning» med infrastruktur for å selge norske e-bøker.

Den teknologiske plattformen skal etter planen stå klar neste måned, men det er fortsatt høyst uklart når butikken faktisk åpner.

Mindre forlag står imidlertid klare til å hoppe på Kindle-toget, som dermed har alle muligheter til å sikre seg et såkalt «first mover»-forsprang i det norske markedet.

- Vi samarbeider gjerne med Kindle, vi, og har tenkt vi skal ta kontakt med dem, sier forlegger Arve Juritzen i Juritzen Forlag til Dagens Næringsliv (DN).

Avisen har fått bekreftet av både Finansdepartementet og Forleggerforeningen at bøker solgt gjennom Amazon trolig omgår norske momsregler.

I et intervju med digi.no advarte informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal at Kindle muligens ikke vil fungere mot norske bøker.

Han mente samtidig at det ble for lite igjen av verdikjeden for norske forlag dersom de handlet med Amazon.

Juritzen påpeker i dag ovenfor DN at betingelsene for små forlag neppe kan bli verre med Amazon enn med den norske bokbransjen.

- Hvis Amazon tilbyr 30 prosent til forlagene, er dette langt bedre enn de tre til frem prosentene Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm tilbyr oss når de vil selge våre bestselgere via sine bokklubber og lydbokforlag, sier forleggeren.

Talspersoner for NRK Aktivum, Kagge Forlag og Samlaget bekrefter samtidig at de skal sjekke ut muligheten for å selge deres bøker via Amazon.

Kindle er i motsetning til den kommende norske bransjeløsningen en lukket plattform.

Uavhengig av disse to plattformene tilbyr også nettstedet Digitalbok.no norske e-bøker og digitale lesebrett.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.