JUSS OG SAMFUNN

Utvider etterforskning av Apples skatteavtale

Kan måtte betale milliarder av euro i skatt i Irland.

ANKLAGET FOR SNUSK: Apple betaler forsvinnende lite skatt i Europa som følge av smart skatteplanlegging i Irland. EU-kommisjonen utvider nå etterforskningen.
ANKLAGET FOR SNUSK: Apple betaler forsvinnende lite skatt i Europa som følge av smart skatteplanlegging i Irland. EU-kommisjonen utvider nå etterforskningen. Bilde: Joshua Sudock/ZUMA Press/Corbis/All Over Press
15. des. 2015 - 08:09

Svært mange IT-giganter har etablert seg i Irland. Ebay, Facebook, Google, Microsoft og en rekke andre har lagt deler av virksomheten sin hit.

Det er det flere grunner til, men skattefordeler er en av de viktigste. Irske myndigheter har jobbet aktivt med å få spesielt amerikanske IT-giganter til å etablere seg i landet.

Noen kan ha fått veldig store skattefordeler av å etablere seg i Irland, og temaet har vært i EUs søkelys en stund.

En skatteordninger med Apple har vært under etterforskning av Europakommisjonen siden 2014, og spørsmålet er om Apple har fått uforholdsmessig store skattefordeler.

Det vil i så fall si at Apple har fått statsstøtte til å drive virksomhet i landet, noe som bryter med EU-regler.

Ber om mer informasjon

Den vanlige selskapsskatten er i utgangspunktet lav, med 12,5 prosent. Apple har en egen avtale, og har betalt så lite som 2 prosent skatt i landet. Avtalene skal ha vært i kraft i mer enn 20 år.

Dersom EU finner skatteavtalen ulovlig, kan Apple måtte betale utestående skatt for mange år tilbake. Apple har sitt hovedkontor i USA, men alle andre deler av selskapet sorterer under den irske avdelingen.

Nå intensiveres etterforskningen, skriver Financial Times. Kommisjonen har bedt irske myndigheter om mer informasjon om skatteavtalen. Det til tross for at det var ventet at en avgjørelse skulle foreligge tidligere i år. Nå ser det ut til at etterforskningen fortsetter til en gang neste år.

Apple er ikke det eneste selskapet som kan ha fått spesialbehandling, men det vil antakelig komme skattekrav på flerfoldige milliarder euro mot Apple dersom kommisjonen kommer frem til at de har betalt for lite skatt.

Vil kjempe mot en dom

Irske myndigheter har ifølge avisen sagt at de vil ta EU til retten dersom de dømmes. Det kan bety at en eventuell tilbakebetaling ligger en god stund inn i fremtiden.

Det vil uansett sette politikerne i et vanskelig knipe.

De må tross alt argumentere for å slippe å kreve mange milliarder euro i skatt, som til syvende og sist ville kunne blitt delt ut til formål over statsbudsjettet.

Irland holder valg i februar, og det er ventet at landets bedriftsskattesystem kommer til å spille en viktig rolle dersom kommisjonen kommer frem til at Apple og andre har betalt for lite skatt. Financial Times skriver imidlertid at det sannsynligvis vil komme en dom i saken etter valget.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Startet med amerikansk etterforskning

Apples irske skatteavtale kom i Europakommisjonens søkelys etter at det amerikanske senatet beskylde Irland for å gi selskapet spesialbehandling, som gjør det mulig å unngå beskatning i mange land.

Det amerikanske senatet konkluderte for øvrig med at de ikke fant bevis for at Apple utnytter skatteparadis for å unngå å betale skatt i USA. Dette skjedde allerede i oktober i 2013, skrev All things D.

EU undersøker også om andre land har gitt store mulitnasjonale selskaper skattefordeler. Avtaler med bilprodusenten Fiat og kaffekjeden Starbucks ble tidligere i år funnet ulovlige, og Luxembourg og Nederland ble beordret til å kreve inn skatt fra disse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.