JUSS OG SAMFUNN

Vær oppmerksom på personvernet i Windows 10

Får kritikk for standardinnstillingene.

Windows 10 har blitt godt mottatt av svært mange, men får samtidig kritikk for ikke å gjøre det tydelig nok for brukerne at det i utgangspunktet deler svært mye brukerdata med Microsoft.
Windows 10 har blitt godt mottatt av svært mange, men får samtidig kritikk for ikke å gjøre det tydelig nok for brukerne at det i utgangspunktet deler svært mye brukerdata med Microsoft. Bilde: Robert Galbraith / Reuters
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. aug. 2015 - 12:25

Millioner av mennesker har oppgradert Windows-pc-ene sine til Windows 10 de siste dagene. Mange av disse har ikke fått med seg den pågående debatten om operativsystemet og personvern. For samtidig som at Windows 10 har blitt gratis å installere for svært mange, så har Microsoft endret selskapet personvernerklæring, som blant annet beskriver hva slags data selskapet samler inn fra brukerne og hva disse dataene brukes til.

Sammen med en del av forhåndsvalgene i Windows 10, har erklæringen vakt oppsikt. For i utgangspunktet samler Microsoft tilsynelatende inn svært mye data om det brukeren gjør i Windows 10.

Mer misnøye: Mozilla er misfornøyd med Windows 10 

Brukerdata

Dette inkluderer det brukeren skriver på tastaturet eller skjermen, talekommandoer, kontakter og relasjoner, kalenderdata, sikkerhetsinformasjon som brukernavn og passord, betalingsinformasjon, interesser og favoritter, samt geografisk plassering, for å nevne noe.

Mye av dette er helt nødvendig innsamling av data, som igjen er helt sentrale i ulike tjenester Microsoft og andre tilbyr. Mye av informasjonen vil kunne synkroniseres på tvers av ulike enheter, noe som på sin side innebærer bruk av en sentral tjeneste.

Microsoft oppgir at andre data, slik som tale- og tastaturdata, i alle fall brukes til å forbedre eller brukertilpasse gjenkjennelsen tjenestene gjør av slike inndata.

Ikke ferdig: Veien videre for Windows 10 

Fra filer og kommunikasjon

– Vi samler inn innhold fra filene dine og kommunikasjonen din når det er nødvendig for å tilby deg tjenestene du bruker. Dette inkluderer: innholdet fra dokumenter, bilder, musikk eller video som du laster opp til en Microsoft-tjeneste som OneDrive. Det innbefatter også innhold fra kommunikasjon som er sendt eller mottatt ved hjelp av Microsoft sine tjenester, skriver Microsoft i personvernerklæringen.

Som eksempler på slike data, nevner selskapet emne og brødtekst i e-poster, tekst og annet innhold i lynmeldinger, lyd- og video fra videomeldinger, samt lydopptak og transkripsjon av talemeldinger som brukeren mottar eller tekstmeldinger som brukeren dikterer.

Det kan også nevnes at nettleserhistorikken automatisk synkroniseres med Microsofts servere, at gjenopprettelsesnøkkelen for BitLocker-basert kryptering av enheten synkroniseres med OneDrive, samt at Windows 10 skaper en unik annonse-ID for bruk bruker.

Tallene vokser: 14 millioner har oppgradert på ett døgn 

Bruksområder

Viktigere enn selve innsamlingen er likevel hva dataene brukes til. I personvernerklæringen nevner Microsoft tre primærområder.

Det ene er, som nevnt, å kunne tilby tjenestene. Det er for eksempel vanskelig i tilby en søkefunksjon i en e-posttjeneste uten at innholdet i e-posten er indeksert.

Inkludert her er også bruk av data for å kunne forbedre tjenestene, samt å kunne oppdage sikkerhetstrusler og andre problemer knyttet til dataene.

Det andre området dataene brukes til, er i forbindelse med Microsofts kommunikasjon med kundene, for eksempel for å informere brukeren om sikkerhetsoppdateringer som er tilgjengelige eller abonnementer som er i ferd med å gå ut.

Redusert risiko: Positivt at Windows får automatisk oppdatering 

Annonser

Det tredje området er i forbindelse med annonsevisninger.

– Mange av våre tjenester støttes av annonsering. Vi bruker informasjonen din samler inn til å hjelpe oss å velge hvilke annonser Microsoft skal levere – enten i våre egne tjenester eller i tjenester som er tilbudt av tredjeparter. Annonsene vi velger kan være basert på den gjeldende plasseringen eller søkespørringen din, eller på innholdet du ser på. Andre annonser er målrettede basert på interessene dine eller annen informasjon vi har lært om deg over tid ved bruk av demografisk informasjon, søkespørringer, interesser og favoritter, bruksdata og plasseringsdata – som vi refererer til som «atferdsbasert annonsering» i denne erklæringen. Microsoft bruker ikke det du skriver eller sier i e-poster, chatter, videosamtaler eller på telefonsvarer, i dokumenter, bilder eller andre personlige filer, til å gi deg atferdsbaserte annonser, skriver Microsoft (inkludert skrivefeilen).

Lite av dette er egentlig ikke særlig oppsiktsvekkende i dag, og langt fra alt er nytt eller unikt i Windows 10, men personvernerklæringen gjør det tydeligere en tidligere at også Microsoft samler inn visse brukerdata for å kunne selge målrettede annonser.

Sjekk dataene: Slik finner du ut hva Facebook vet om deg 

For skjult

Det er flere som kritiserer Microsoft for dette, men mye av datainnsamlingen er mulig å skru av. Det som kanskje er det største problemet, er at det meste er skrudd på i standardinnstillingene når man installerer eller oppgraderer til Windows 10.

Under installasjonsprosessen, som i de fleste tilfeller er temmelig enkel å utføre, kommer man til et punkt hvor man kan velge mellom ekspressinnstillingene Microsoft foretrekker at du bruker, eller avanserte innstillinger – sistnevnte er oppgitt med ganske liten skrift.

Under disse avanserte innstillingene – som mange nok overser under installasjonen – kan man velge å skru av mye av datainnsamlingen Microsoft gjør i Windows 10. Endring av disse innstillingene kan føre til at tjenester slutter å fungere optimalt, men det er i så fall noe brukerne bør gjøre et bevisst valg om.

Det er heldigvis ikke slik at disse innstillingene kun kan endres under installasjonen. Det er fullt mulig å gjøre det samme i ettertid. Det har blitt publisert en guide på Reddit om hvordan dette gjøres.

Sjekk også disse dataene: Slik finner du ut hva Google vet om deg 

Bevisste valg

De færreste vil trolig synes at det er noe større problem at Microsoft samler inn brukerdata enn at for eksempel Facebook eller Google gjør det. Men disse personlige dataene har en verdi, både for brukeren selv og for tjenesteleverandørene, og valget om å dele dataene med et selskap, bør derfor være noe man gjør bevisst og ikke være noe som man nærmest oppfordres til å ignorere under installasjonen av Windows 10.

Informerer om mer: Google endrer personvernpolicyen 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.