Vannmerke skal sikre DVD-film

Filmbransjen starter ett nytt initiativ for å sikre sine DVD-plater. Det må de, siden tidligere forsøk er blitt knust.

En ny samarbeidsgruppe i filmindustrien skal utvikle vannmerketeknologi for å sikre fremtidens DVD-plater.
Alliansen Video Watermarking Group (VWM) er et samarbeid mellom Hitachi, NEC, Pioneer, Sony, Digimarc, Philips og Macrovision, og skal utvikle og sette i verk et nytt vannmerke- og avspillingskontroll-system for å beskytte DVD-filmer mot kopiering.

Ifølge nyhetstjenesten Business 2.0 kan teknologien være klar til bruk allerede i september i år, selv om den ikke vil ha noen funksjon på eldre DVD-spillere.

Fremtidige DVD-spillere og -mottagere, derimot, vil ha innebygd teknologi som kan lese vannmerkene, og dermed hjelpe til å hindre kopiering.

Vannmerkene skal brukes sammen med kryptering, som i sin nåværende form har vist seg å være utilstrekkelig. Norske Jon Johansen ble verdensberømt da han sammen med to andre knakk beskyttelsen Content Scrambling System i håp om å kunne se DVD-filmer på Linux-maskinen sin.

- Teknologien kan enten tillate null kopier av DVD-en, eller kanskje tillate at det taes én kopi, alt etter som innholdseieren bestemmer, sier John Fread, PR-sjef for Digimarc.I tillegg kan vannmerkene brukes til å spore opp hvor en piratkopiert film kommer fra, noe en talsmann for Philips mener vil gjøre det mindre fristende for folk å kopiere materiale.

VWM skal sende vannmerketeknologien til testing hos DVD Copy Control Association i juli. Ifølge Business 2.0 kan vi regne med en avgjørelse iløpet av september, med eventuell påfølgene lisensiering til innholdsleverandører.

Til toppen