JUSS OG SAMFUNN

Var livstruende på nytt

Apple-kart sendte bilister ut på rullebanen

Da Apple Maps ble gitt ut i fjor, kunne det vise veier på denne måten.
Da Apple Maps ble gitt ut i fjor, kunne det vise veier på denne måten.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. sep. 2013 - 08:37

Ett år etter at Apple måtte beklage både brukeropplevelsen og det mangelfulle innholdet i selskapet den gang nye kartløsning, Apple Maps, kommer det rapporter om at det fortsatt gjenstår alvorlige feil, i alle fall i navigasjonsdelen.

Avisen Alaska Dispatch melder at i løpet de tre siste ukene, har Apples kartapplikasjon til iPhone ved to tilfeller sendt bilister på tvers av rullebanen til Fairbanks International Airport.

De to bilistene hadde ønsket å komme fram til passasjerterminalen ved flyplassen, som tar imot fly i størrelser opp til og med Boeing 737.

Ingen skal ha blitt skadd som følge av feilnavigasjonen, som har ledet bilistene forbi både skilt og en port som tydelig burde ha gitt dem signal om at de var på feil sted. I stedet for å komme fram til passasjerterminalen, kom bilistene fram til East Ramp, som ligger på motsatt side av rullebanen. Kartanvisningene stopper riktignok der, men fra East Ramp skal det bare være én naturlig vei å kjøre for å komme til passasjerterminalen – tvers over rullebanen. Noe bilistene altså gjorde.

Ingen av de to berørte bilistene var kjente på stedet – noe som er typisk når man har behov for hjelp fra en kartapplikasjon. Men ledelsen ved flyplassen er likevel forferdet over blindt bilistene har fulgt instruksjonene fra Apple Maps.

Kontaktet Apple

Driftssjef ved flyplassen, Melissa Osborn, og markedssjef Angie Spear forteller til Alaska Dispatch at de allerede etter den første episoden, som skjedde den 6. september, tok kontakt med Apple for å fjerne Fairbanks fra kartet inntil selskapet kunne rette feilen. Ifølge Spear endte det opp med mye juridisk prat.

Den 20. september hendte det samme igjen. Etter det har flyplassledelsen fått sperret den aktuelle veien. Samtidig har Apple til slutt kommet på banen. En feilfiks skal ha blitt gitt ut i går.

Osborn sier at hun tror at problemet skyldes at applikasjonen bruker sentrum av det området som flyplassen dekker, som referansepunkt når noen oppgir at de vil til flyplassen. Problemet skal ikke når brukerne oppgir adressen i stedet for navnet på flyplassen.

Årsaken til at disse episodene nå blir så bredt omtalt, er de store, potensielle konsekvensene av feilnavigasjonen. Det finnes nok av tilfeller hvor navigasjonsenheter har sendt bilister ut på ville veier. Noen typiske historier har vært trailersjåfører som har blitt sendt inn på svært smale veier, også gangveier, og som ikke har greid å komme ut igjen på egenhånd.

Undertegnede kjørte bil i USA i sommer og fikk stort sett god hjelp fra en tradisjonell navigasjonsenhet fra Garmin. Men ved to tilfeller måtte vi snu fordi ruten vi ble bedt om å følge, gikk tvers gjennom områder hvor vi ikke hadde adgang – Pentagon og Cape Kennedy. Kjedelige feil, men vi ble i alle fall ikke utsatt for fare.

Begge feilene var blitt rettet i kartoppdateringen som ble gitt ut noe senere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.