– Våre smartmobiler blir ikke for alle

Ny oppstart lover unike produkter.

– Våre smartmobiler blir ikke for alle
Scott Croyle har stått for designet til flere unike HTC-modeller de siste årene. Nå vil han lage egen telefon. Bilde: HTC

Det er tydeligvis fortsatt rom for oppstarter som satser på å utvikle mobiltelefoner.

Selskapet Nextbit er en slik. Navnet er kanskje ikke spesielt godt kjent for folk flest, men det er flere erfarne mennesker som står bak, blant annet Scott Croyle, tidligere designsjef hos HTC, samt flere tidligere ansatte hos Apple, Google og Amazon.

Nextbit gjorde seg først bemerket i fjor med en tjeneste som skulle synkronisere applikasjoner mellom enheter. Konsepter var at en app som kjøres skulle bli lagret i den tilstanden den var i, og kunne deretter åpnes på en annen Android-enhet i akkurat den samme tilstanden. Ideen er ikke ulik Apples handoff-løsning som ble introdusert i iOS 8.

Les også: En mann skal lede Microsofts maskinvare-satsninger

Selskapet vil imidlertid bevege seg vekk fra å levere tjenester for andre, og heller satse på eget.

På egne bein

Derfor kunngjør de nå at de setter i gang med å utvikle en egen smarttelefon, som mest sannsynlig kommer til å bygge på mange av nettsky-teknologiene Nextbit står bak.

Ambisjonene er tydeligvis store: Scott Croyle sier til nettstedet Recode at de forsøker å gjøre noe genuint annerledes, som ikke nødvendigvis passer for alle.

Flere detaljer er ikke kjent, men det loves mer informasjon over de kommende ukene.

Nextbit er basert i San Francisco, og skal per i dag ha rundt 20 ansatte. De har hentet inn 18 millioner dollar i finansering, og har også tjent gode penger på partnerskap med telefonprodusenter som skulle bruke deres tjenester. Dermed har de startkapital til å utvikle maskinvaren sin – men smartmobilmarkedet er notorisk vanskelig for nykommere.

Selv giganten Microsoft har måttet redusere sine ambisjoner kraftig, og satser mer og mer på å levere tjenester til andre – akkurat det motsatte av strategien til Nextbit. Den tidligere kjempen Nokia, som fortsatt har betydelige ressurser, innrømmer rett ut at de ikke er i stand til å vende tilbake til mobilmarkedet alene.

Nokia: Vi utelukker ikke nye mobiler

Det finnes likevel mange små produsenter som satser på mer nisjepregede markeder eller spesifikke territorier, som Asia. Kanskje også dette er veien for Nextbit, i alle fall basert på uttalelsene til Scott Croyle.