Varnish blir eget norsk IT-selskap

Redpill Linpro skiller friprog-webcachen ut i konkurrerende virksomhet.

Per Andreas Buer blir administrerende direktør i nye Varnish Software AS. Han har jobbet 11 år i Linpro, nå sist som leder for drift og infrastruktur i Redpill Linpro.
Per Andreas Buer blir administrerende direktør i nye Varnish Software AS. Han har jobbet 11 år i Linpro, nå sist som leder for drift og infrastruktur i Redpill Linpro. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Redpill Linpro skiller friprog-webcachen ut i konkurrerende virksomhet.

Redpill Linpro spinner nå friprog-produktet Varnish ut som eget selskap.

Det nye selskapet Varnish Software AS skal heretter utvikle, forvalte og ivareta det spesielle produktet.

Varnish er en dedikert webaksellerator eller webcache som opprinnelig ble utviklet av VG Multimedia i samarbeid med Linpro og den danske utvikleren Poul-Henning Kamp.

Hensikten er å levere store mengder webtrafikk raskt. I motsetning til de fleste webcache-produkter (også omtalt som webproxy) som gjør flere ting, er Varnish utviklet for spesifikt for denne ene oppgaven.

Kildekoden har vært fritt tilgjengelig med en BSD-lisens siden starten i 2006.

Matchet ikke

- Redpill Linpro er et tjenesteselskap som opererer i Norden. Men Varnish har allerede kunder langt utenfor Norden. Det passet ikke så godt å utvikle et globalt produkt samtidig med tjenestegrunnlaget, forteller Per Andreas Buer til digi.no.

Buer har mange års fartstid i Linpro, sist som leder for drift og infrastruktur. Nå blir han sjef for det nye programvareselskap.

Ansetter

- Selskapet er ikke formet stiftet ennå, men vi tar med rundt 3-5 ansatte fra Redpill Linpro. I tillegg skal vi rekruttere nye, blant annet utviklere og salgfolk. Partnere blir en viktig del av forretningen.

Varnish Software har allerede identifisert noen partnere, som de nå er i dialog med.

- Dette er partnere som er i konkurranse med Redpill Linpro, men også Redpill Linpro vil forbli en partner, understreker Buer.

Utbredt

Ideen med å spinne ut produktet i eget selskap fikk han selv på forsommeren i fjor, da han deltok på en internasjonal konferanse.

- Jeg ble overrasket over hvor mange som visste hvem vi var og som var interessert i Varnish. Det er i dag langt flere kunder som bruker Varnish utenfor Europa enn i Europa. Det ble klart at vi trengte en dedikert organisasjon for produktet.

Varnish er i dag del av en rekke ulike Linux-distribusjoner, og programvaren er lastet ned over 60.000 ganger. Store nettselskaper som blant annet Facebook, Twitter og LinkedIn bruker den norskutviklede webakselleratoren.

- Vi er store på sosiale medier. Varnish er veldig utbredt blant store nettsteder med ekstrem trafikk. Det brer seg også nedover.

Fra sommeren kommer blant annet publiseringsplattformen Drupal med ferdig integrasjon mot Varnish i en ny utgivelse. Det er også utviklet integrasjon mellom Varnish og publiseringsløsninger som eZ Publish og Escenic.

digi.no og resten av nettstedene til Aller Internett bruker også Varnish. Etter overgangen fra Squid til Varnish kunne vår driftsavdeling i fjor pensjonere 12 av 14 cacheservere.

Fortsatt fritt

Så langt har Varnish vært forvaltet av Redpill Linpro, og som med andre friprog-prosjekter har de fått bidrag fra miljøet rundt.

Det blir ingen forandringer på dette, forsikrer Buer.

- Rent bortsett fra at vi får bruke mer tid på utvikling så vil Varnish fortsette som fri programvare akkurat som før. Vårt ønske er at produktet skal bli så godt og utbredt som mulig.

De som eventuelt er bekymret for retningen Varnish nå tar som fri programvareprodukt kan bare ta kontakt, sier Per Andreas Buer.

- Hvordan blir forretningsmodellen til Varnish Software?

- Vi blir et programvarehus. I og med at vi driver med fri programvare så må vi ha vi ha OK konsulenter og support også. Men hovedfokuset vårt er programvare - alt annet vi driver med gjør vi for å understøtte programvaren.

Eierforholdene i Varnish Software er ennå ikke helt avklart, men majoritetseier blir det svenske pensjonsfondet Sjätte AP-fonden, som også er hovedaksjonær i Redpill Linpro.

- Vi kommer tilbake med mer informasjon når vi gjør en formell lansering. Det blir i løpet av april.

    Les også:

Til toppen