Varsler ti ganger raskere prosessorer

Intel og IBM lanserer hver sin nye produksjonsteknikk som skal gi flere ganger raskere databrikker enn dagens versjoner.

Intel og IBM lanserer hver sin nye produksjonsteknikk som skal gi flere ganger raskere databrikker enn dagens versjoner.

Intel Corporation sendte i dag ut en pressemelding der selskapet presenterer et "teknologisk gjennombrudd" i arbeidet med å utvikle enda mindre og dermed enda raskere mikroprosessorer. Brikkegigantens forskere har klart å minske lagene i CMOS-transistorene ned til 0,03 mikron - tre atomlag - noe som vil gjøre det mulig for Intel å bygge fremtidige mikroprosessorer med over 400 millioner transistorer på samme brikke. Man åpner også for klokkefrekvenser opp til 10 gigahertz.

Dagens mest avanserte Intel-prosessor, Pentium 4 består til sammenlikning av 42 millioner transistorer og kjører på halvannen gigahertz.

Ifølge pressemeldingen vil selskapet i løpet av de kommende fem til ti år kunne lage mikroprosessorer som kjører med en klokkefrekvens på ti gigahertz med en driftsspenning på under én volt.

Billedlig forklart vil slike brikker kunne gjennomføre to millioner beregninger i løpet av den tiden en geværkule beveger seg én tomme, ifølge Intel Labs som skal presentere alle detaljer rundt den nye produksjonsteknikken under konferansen International Electron Devices Meeting (IEDM) i San Francisco senere i dag.

Det er store visjoner for anvendelsesområdene for fremtidens superbrikker - eksempelvis ser forskerne for seg at drømmen om sanntids oversetting av tale snart kan bli virkelighet.
International Business Machines Corporation bruker også betydelige midler på forskning rundt mer effektive produksjonsteknikker for mikroprosessorer, og selskapet skal ifølge Wall Street Journal snart ta i bruk en 0,13 mikron-prosess i sin produksjon av brikker brukt i servere og kommunikasjonsutstyr.


IBM vil allerede i løpet av første kvartal 2001 komme på markedet med brikkeprodukter som benytter 0,13 mikron-prosessen. Ifølge Wall Street Journal vil IBM med den nye teknikken kunne produsere prosessorer som kjører med en klokkefrekvens på 2 gigahertz.

Til toppen