BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vassdragsverket hacket

Norges Vassdrags- og Energidirektorat ble onsdag utsatt for hacker-angrep. Angriperen herjet litt med teksten på forsiden til nettstedet uten å gjøre noe større skade.

Per Christian Stokke
23. mars 2000 - 12:14
Vandalisering av nettstedet til Norges Vassdrags- og Energidirektorat.
Vandalisering av nettstedet til Norges Vassdrags- og Energidirektorat.

Den vandaliserte siden var oppe fra klokken ett om natten til folk kom på arbeid om morgenen.

IT-sjef i NVE Per Morten Løchsen er imidlertid ikke imponert over vandalismen, som ifølge ham knapt er verdt betegnelsen hacking.

- Man trenger vel knapt nok tittelen "hacker" for å få til dette, sier han til digi.no. Dette er en ren glipp fra vår side. Vi drev og installerte et program for redigering av nettstedet, og i den forbindelse har noen tilfeldigvis fått tak i filen som styrer forsiden, sier han til digi.no.

Løchsen karakteriserer vandaliseringen av nettstedet som "like sofistikert som å knuse en rute eller tømme maling på en vegg".

Inntrengeren klarte ikke å bane seg vei til NVEs interne nettverk.

NVEs Internett-redaktør Yngve Bruksås mener det er en kjedelig sak fordi nettstedet skal inneholde informasjon som de skal kunne stå inne for. Samtidig understreker han at det her dreier seg om en datamaskin som ikke er knyttet til den informasjonen de bruker overfor andre statlige instanser.

Bruksås sier at de serverne som huser intern informasjon er under stadige angrep, men at ingen hittil har klart å trenge inn.

Dette bekreftes av IT-sjefen:

- Når man har en litt solid brannmur vil det alltid være folk som snuser omkring den, sier Løchsen til digi.no.

Kilder i hacker-miljøet sier til digi.no at gjerningsmannen sannsynligvis er norsk, og at vedkommende tilhører den internasjonale grupperingen Artech.

En av "beskjedene" inntrengeren la igjen var til den brasilianske gruppen Crime Boys, som for tiden er svært aktive. En representant for Artech kalte nylig Crime Boys' metoder "amatørmessige" i et intervju med CNN.

NVE sier at de har spor som peker på at gjerningsmannen sitter i Norge, men at det også var brukt datamaskiner i England i forbindelse med angrepet.

Les:


USA-forsvaret angrepet av crackere
Antall angrep på webservere stabiliseres
FBI sliter med å finne vandaler

Et skjermbilde av NVEs vandaliserte side finnes på nettstedet attrition.org.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.