JUSS OG SAMFUNN

Velkommen til år null

Det nye millenniet blir vel like dårlig som det forrige? Stjernestreifer Kashif Iqbal har en ønskeliste til verdens overhoder.

Kashif Iqbal
31. des. 1999 - 14:08

Ja, så har vi klart det. Menneskeheten har satt foten i en ny æra. Alt skal bli så mye bedre. Vi er nå i år 2000. Eller er vi det?

Velkommen til år null.

Jeg vet det høres skremmende ut. Vi vil jo heller bruke år 2000, men vi slipper ikke unna. Pol Pot ville nok likt tanken. Det jeg prøver å si er følgende:

Er menneskeheten blitt bedre de siste tusen årene?

Tror ikke det.

I det nye årtusen er det også et titalls konflikter rundt om i verden. Vi har russernes slakt av sine egne borgere. Vi har Kurdistan, Kashmir og en haug av andre konflikter som ligger og ulmer, klar til å eksplodere.

De siste tusen år har vi ikke lært en dritt. Fortsatt sprenger vi hverandre opp. Fortsatt er det de få rike versus de mange fattige. USA og EU hyler og skriker om hvor viktig WTO er, for de må jo bli rikere.

WTOs yndlingsbarn heter jo for øvrig Internett. Nettet er et perfekt eksempel på hvordan WTO vil ha det. Fri flyt av varer og tjenester over hele verden.

Vi snakker om 30.000-40.000 barn som dør daglig. Vi snakker om to tredeler av verdens befolkning som er fattige. En tredel av befolkningen lever fra hånd til munn. Men vi har tre forskjellige mobiltelefoner. Vi bør skamme oss alle sammen, jeg gjør nå det i hvert fall.

Tegneserien South Park har en genial episode som heter Starvin' Marvin. I denne får guttene lyst på en dustete sportsklokke som de kan få hvis de betaler fem dollar for å fjern-adoptere en etiopisk unge. Ved en feiltagelse får guttene ungen Marvin i stedet for klokka. Når de voksne oppdager dette vil de sende ungen tilbake. Guttene sier de vil beholde Marvin siden han er deres venn. De får ikke lov. Da ber de rektoren ta Marvin siden hun er voksen. Hun svarer tilbake: "I don't have the time!"

Jeg har en liten ønskeliste G7, IMF, Verdensbanken og FN:

* Slett absolutt all U-landsgjeld.
* La all verdens U-land få null import avgift.
* Bygg 7000 skoler i U-land øremerket for barnearbeidere. La de få gratis utdannelse, og ansett foreldrene til barnearbeiderne som arbeidere.
* Sett en to kroners avgift på alle forbruksvarer (ikke matvarer) som øremerkes til barn i U-land
* Total forbud av våpen i alle verdens land
* Total forbud mot kjemiske, biologiske og atomvåpen
* En egen verdens domstol som håndhever Geneve-konvensjonen.

Mer skal ikke til for å bedre den helt jævlig skjeve fordelingen i verden. Jeg skal i hvert fall adoptere en unge når jeg får meg et stabilt forhold.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.