JUSS OG SAMFUNN

Venstre-profil vil stoppe E-lov og vente på ny kommisjon

Nye overvåkingstiltak må settes på vent til regjeringens personvernkommisjon har gjort sitt arbeid, krever Unge Venstre. Kommisjonen settes ned om kort tid.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), statsminister Erna Solberg (H) og barne- og familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad la fram regjeringens forslag til ny etterretningslov i april.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), statsminister Erna Solberg (H) og barne- og familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad la fram regjeringens forslag til ny etterretningslov i april. Thomas Brun / NTB scanpix
8. juni 2020 - 10:38
Vis mer

Stortingets utenriks- og forsvarskomité avgir sin innstilling om den nye etterretningsloven mandag. Venstre tok dissens på punktet om at etterretningstjenesten skal få masselagre nettdata da regjeringens forslag ble lagt fram i vår.

– Vi bør sette alle tiltak som betyr mer overvåking, på pause, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark, som også sitter i Venstres sentralstyre.

– Vi overvåkes stadig mer uten at vi har oversikt over den totale mengden, og attpåtil skal Høyre innføre enda mer overvåking gjennom masselagring av kommunikasjon som krysser landegrensen. Det synes jeg er grovt uansvarlig, sier han til NTB.

Setter ned kommisjon

For to år siden lovet regjeringen å sette ned en personvernkommisjon som skulle vurdere personvernets stilling i Norge.

Ifølge regjeringsplattformen fra Granavollen skal kommisjonen se på «personvern i justissektoren, og hvordan personvernet kan sikres ved økt bruk av digitale løsninger, herunder rettighetene til brukere av sosiale medier».

Etter det NTB forstår, kommer kommisjonen til å bli nedsatt om kort tid.

Hansmark er sterkt kritisk til at Høyre nå jobber for at Stortinget skal vedta masselagring av grensekryssende datatrafikk før sommeren, uten at kommisjonen har fått levert sin rapport.

Han viser til at alle har grunnlovsfestet rett til et privatliv.

– Datatilsynet roper varsku og ber Høyre droppe forslaget som betyr masseovervåking av norske innbyggere. Tiden er ikke inne for mer overvåking nå.

To år fram i tid

Høyres Michael Tetzschner, som er saksordfører for den nye loven, mener det ikke er nødvendig å vente på personvernkommisjonens konklusjoner. Han viser til at de delene av den nye E-loven det er mest strid om, ikke kommer til å bli satt ut i livet på lang tid – departementet har antydet to år.

– Det vil gå en god stund før det tekniske er tilrettelagt, også når det gjelder de rettssikkerhetsmekanismene som ligger i loven. De må være på plass fra dag én, sier Tetzschner til NTB.

Han understreker at gjennomføringen av denne delen av loven kan gjøres på en måte som involverer personvernkommisjonens arbeid og avviser Hansmarks påstand om at Høyre opptrer uansvarlig.

– Det er en urimelig påstand som i få fall må ramme hele Stortinget, sier Tetzschner, som viser til at de folkevalgte gjennom sin behandling av saken har søkt å stramme inn noen kriterier i loven.

Håp om bredt flertall

Frp har varslet at partiet i all hovedsak er enig i regjeringens forslag, noe som betyr at loven er sikret flertall i Stortinget.

– Loven ivaretar etter vårt syn personvernet i tilstrekkelig grad, og E-tjenesten vil kontrolleres grundig av domstolene, EOS-utvalget og Riksrevisjonen, sa Frps Christian Tybring-Gjedde til NTB nylig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Også Senterpartiet har flagget støtte til forslaget.

Venstre stiller seg bak store deler av lovforslaget, men tar dissens i den delen som handler om såkalt tilrettelagt innhenting av grenseoverskridende elektronisk kommunikasjon.

– Metadata, som inneholder blant annet informasjon som navn, dato, klokkeslett, geografisk plassering og IP-adresse, vil lagres med det formål om at Etterretningstjenesten skal kunne søke i informasjonen. Dette kan avsløre intime detaljer om en persons liv, særlig når det analysers på en systematisk måte, skriver Venstre.

EOS-utvalgets leder Astri Aas-Hansen har overlevert årsmeldingen til Stortinget, der den skal behandles.
Les også

E-tjenesten kritiseres for ulovlig innhenting: – Svært alvorlig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.