KARRIERE

Venter fortsatt sterk nedgang i IT-ledighet

IT-bransjen ekspanderer fort og mangelen på mange typer IT-folk vil bare bli verre, mener Nav Aetat.

Etter dot.com bølgen i 2000 så det svært mørkt ut for IT-ledige som på det meste telte langt over 3 000 på Aetats lister.

Men fra 2004 begynte IT-virksomheten igjen å vokse, og nedgangen i IT-ledigheten har gått ned jevnt og trutt hvert år, og spesielt det siste året.

Tall digi.no innhentet i juli viser at ledighetsprosenten blant IT-ledige nå bare er 1,4 prosent, som er rekordlavt og i prinsippet reellt sett null-ledighet. Det oppsiktvekkende med dette er at så lave tall dukker opp i juli, hvor ledigheten tradisjonelt er litt høyere.

    Les også:

Til sammenligning er det den totale norske arbeidsledigehten på 2,7 prosent og selv det er regnes som veldig lavt. I mange europeiske land er det ledighet på over 10 prosent.

- IT-ledigheten ligger betydelig lavere enn det som er vanlig gjennomsnitt for andre yrker, sier underdirektør Hans Kure i Arbeids- og velferdsdirektoratet, NAV til digi.no.

Han forteller at IT-ledigheten har gått svært bratt nedover det siste året, og at de forventer tilsvarende trend iallefall ut året. Først til neste år kan det tenkes det blir en utflating, mener Kure.

Aetat slapp i dag nye ledighetstall for august og disse viser at det nå bare er registert 1461 IT-ledige, noe som er 743 færre ledige og en nedgang på 34 prosent i forhold til august i fjor.

Om dette er gode nyheter kommer ann på hvem du er. IT-folk uten jobb kan se lyst på høsten og de som har jobb kan trolig håpe på økt lønnspress i bransjen. Men for alle bedriftene som skal ekspandere, varsler tallene dyrere og tyngre rekrutteringsprosesser.

Hvem som faller inn i gruppen blant IT-ledige har Aetat ingen analyse på, men tidligere undersøkelser viser at både langtidsledige og eldre IT-folk med lite oppdatert IT-kompetanse kan være blant disse.

Samtidig fortsetter antall ledige stillinger å blomstre, og dem med IT-kompetanse i dag synes å virkelig kunne velge og vrake blant gode tilbud.

For august måned var det utlyst 649 ledige stillinger som er en vekst på 47 prosent i forhold til i fjor.

Mangel på folk har fått bransjefolk til å frykte at det vil presse opp lønningene, og at mangelen på arbeidskraft kan bli stor i løpet av høsten.

Men selv om ledigheten er lav, har vi fortsatt et stykke å gå før vi kommer ned til 2000 tallet, der det i snitt bare var snaue 600 ledige gjennom hele året.

Da var markedet nærmest kjemisk renset for arbeidskraft.

Januar hadde 76 prosent flere ledige stillinger i forhold til januar året 2005, februar 66 prosent, mars 22 prosent, april 71 prosent, mai 58 prosent, juni 24 prosent og august 47 prosent flere stillinger i forhold til samme periode året før.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.