Venture-legende advarer mot fiberoptikk

- Investering i selskaper innenfor optikk kan være skadelig for din finansielle helse. Det mener venture-selskapet Kleiner-Perkins' speisialist på selskaper innenfor fiberoptikk. Han mener at bare 10 prosent av de nye selskapene innenfor denne sektoren overlever.

I et intervju med tidsskriftet Red Herring, som vil bli trykket i løpet av januar neste år, advarer Vinod Kholsa ved Kleiner Perkins Caufield & Byers investorer å investere i selskaper som driver med utvikling av optiske instrumenter og fiberoptikk.

Khosla mener at 90 prosent av oppstartselskapene innenfor optiske nettverk og teknologi rundt dette, kommer til å forsvinne. De gjenværende selskapene går derimot en meget lys fremtid i møte, sier han i intervjuet.

- Det vi ser nå er grådighet, sier legendariske Khosla.

Før han ble VC (Venture Capitalist) var Khosla en av dem som startet opp Sun Microsystems samt at han var en av de første som begynte å investere i selskaper som driver innenfor optiske nettverk og utstyr.

Selv om han er kritisk til denne sektoren, er han fremdeles meget positiv (eller bullish som amerikanerne kaller fenomenet) til denne sektoren. - Men vi har blitt langt mer selektive i forhold til de selskapene vi ser på, sier Khosla.

Før var det nemlig bare et par venture-kapitalister som lette etter nye selskaper innenfor optikk, mens nå løper en hel armé på jakt etter det nye Cisco Systems.

- Det er meget store muligheter innenfor dette området, og det er fundamentale verdier som kan skapes. Men man har en situasjon hvor en masse mennesker investerer i selskaper innen denne sektoren uten å ha forståelse for de grunnleggende trendene eller teknologien, sier Khosla.

- Man vil se en utvikling innenfor fiberoptikk, som ligner den man så innenfor "dotcom"-sektoren.

Som en illustrasjon til hvor mye penger som investeres i dette området er tallenes tale klar. I første kvartal i år ble det investert 58 millioner dollar, 535 millioner norske kroner, i optiske selskaper i startgropa. I tredje kvartal i år ble det investert svimlende 360 millioner dollar, 3,3 milliarder norske kroner. En enorm økning med andre ord.

Til toppen