JUSS OG SAMFUNN

Verden støtter norsk kamp mot iTunes

- Forbrukerne må selv få velge, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon, og får støtte fra blant annet USA.

11. des. 2008 - 07:27

Forbrukerorganisasjoner fra store deler av verden stiller seg nå bak de norske kravene om at musikk fra iTunes Store skal kunne spilles på andre enheter enn iPod.

En rekke europeiske forbrukerorganisasjoner, samt organisasjoner fra Canada og USA, stiller seg bak Forbrukerombudets krav om interoperabilitet. I klartekst betyr at den digitale musikken som selges i musikknettbutikken til iTunes må strippes for alle koder som hindrer avspilling på annet utstyr enn Apples iPod - av bransjen kalt Digital Rights Management (DRM).

- Forbrukerne må selv få velge hvilket utstyr de skal spille av musikken de har kjøpt og lastet ned fra nettet. Dette er en svært viktig sak for forbrukere over hele verden, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon og forbrukerorganisasjonen BEUCs direktør, Monique Goyens, i en felles pressemelding.

BEUC representerer 42 forbrukerorganisasjoner fra hele Europa, og har lenge jobbet for større valgfrihet ved kjøp av digitalt innhold. Forbrukerombudet får også støtte av amerikanske forbrukerorganisasjoner som Electronic Frontier Foundation og Public Interest Advocacy Centre i Canada.

- Vi håper at Forbrukerombudets arbeid vil følges opp av andre forbrukermyndigheter i EU. Også EU-institusjonene bør slutte seg til vårt krav når de behandler spørsmålet om forbrukernes digitale rettigheter, sier Monique Goyens, direktør i BEUC.

Saken mot iTunes startet i 2006, og så langt har ikke selskapet kommet med en løsning som tilfredsstiller Forbrukerombudets krav. I slutten av september i år ga Forbrukerombudet iTunes beskjed om at de tar saken til Markedsrådet. Markedsrådet kan komme med en rettslig bindende avgjørelse vedrørende lovligheten av iTunes' bruk av innelåsende DRM-teknologi. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.