BEDRIFTSTEKNOLOGI

Verdens første folkefinanserte nettbrett

Finske Jolla med stilig utfordrer.

Det tok to timer for Jolla å nå full finansering av nettbrettet.
Det tok to timer for Jolla å nå full finansering av nettbrettet. Bilde: Jolla
19. nov. 2014 - 14:59

Det finske selskapet Jolla har allerede vært i nyhetsbildet med sitt Sailfish-operativsystem og en mobil som er bygget på dette OSet.

Nå tar de konseptet videre, og kommer med et nettbrett.

Nettbrettet skal imidlertid utvikles annerledes enn det som er vanlig. Brukere skal nemlig kunne bidra til prosessen via et forum der de foreslåtte ideene kan stemmes på. Alt det som brukerne velger å prioritere, blir vurdert av utviklerne.

Jolla forteller at de har allerede god erfaring med å involvere sine fans, og de inkluderte flere foreslåtte ideer i sin første smarttelefon. Nå ønsker de å involvere brukerne på et tidligere stadium.

De grunnleggende spesifikasjonene er imidlertid relativt fastsatte. Jolla-brettet vil ha en 64-bits Intel prosessor med fire kjerner på 1.8 GHz, 2 GB med RAM, en 7.85 tommers IPS-skjerm med pikseltetthet på 330 ppi og en nokså slank utforming, om ikke den slankeste i klassen.

Sailfish OSet fokuserer på fleroppgavekjøring, der alle de kjørende appene vises oversiktlig side om side, og øvrige apper kan også kontrolleres fra denne oversikten.

Jolla sier at operativsystemet også er veldig effektivt i bruk, og man skal fremdeles kunne laste ned Android-applikasjoner, i tillegg til apper utviklet spesifikt for Sailfish. Det loves også at programvaren vil få jevnlige oppdateringer i tiden fremover.

De interesserte i Jolla-brettet kan bidra med penger til prosjektet, og fristes med en meget lav pris på 189 dollar for de første tusen bidragsyterne. Utsalgsprisen for nettbrettet vil være 249 dollar.

Interessen ser ut til å være massiv: I skrivende stund har nettbrettet passert målet på 380.000 dollar med god margin, faktisk har Jolla allerede fått inn over en halv million dollar, og det er fortsatt 21 dager igjen av kampanjen.

Så sent som i går viste Nokia frem sitt nye nettbrett, N1, som bygger på Android og bruker Nokias egne skall. Det er altså flere nye aktører (med base i Finland) som i disse dager ønsker å utfordre de etablerte produsentene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.