SIKKERHET

Verdens første kyberangrep skjedde for 200 år siden

Over telegrafen, naturligvis.

Det var i de dager at Napoleon Bonaparte var i live.
Det var i de dager at Napoleon Bonaparte var i live. Foto: Frédéric BISSON/CC BY 2.0

I dagens digitaliserte verden går det ikke lang tid mellom oppslagene om kyberangrep. Nylig skrev vi om at World Economic Forum vurderer kyberangrep som den aller største menneskeskapte trusselen mot samfunnet vårt de neste fem årene.

Spesielt infrastruktur for drikkevann og luftfartindustrien nevnes som potensielle mål der et kyberangrep kan få store konsekvenser.

Det kan virke som om kyberangrep har begynt å bli en bekymring først i de seneste årene. Nå viser det seg at denne typen angrep har en lenger historie enn hva man skulle tro.

Allerede på 1790-tallet utviklet nemlig Frankrike et nasjonalt «datanettverk» – det første i sitt slag. Det dreide seg den gang om et mekanisk telegrafsystem, skriver 1843 Magazine.

En overskygget revolusjon

Systemet – «le systeme Chappe» – gjorde det mulig å sende melding på kryss og tvers av Frankrike raskere enn noen gang tidligere. 

Trolig ble selv ordet telegraf, avledet av ordene «distanse» og «skriving» fra gresk, myntet for å beskrive Claude Chappes landsdekkende nettverk av telegrafstasjoner.

På det meste fantes det 534 stasjoner over hele Frankrike. En melding kunne nå sendes fra Paris til utkantene av landet i løpet av tre-fire timer. På hesterygg var det derimot snakk om dager.

Bestakk telegrafoperatøren

Men systemet kunne misbrukes. Egentlig var telegrafen forbeholdt myndighetene, men de to bankfolkene François and Joseph Blanc fant en måte å mele sin egen kake på. 

Begge drev handel med statsobligasjoner på børsen i Bordeaux. Den gang måtte man vente flere dager på informasjon om endringer i markedet fra Paris. 

Dersom noen kunne få tak i informasjonen raskere, var det mulig å tjene store penger. 

De to bestakk telegrafoperatøren i byen Tours. Det hele ble trolig en lukrativ geskjeft – helt til operatøren ble syk og betrodde seg til en venn. 

Brødrene ble stilt for retten, men kom greit ut av det. Det fantes nemlig ingen lover som regulerte misbruk av datanettverk på den tiden.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.