Verdens verste pirater bor i Vietnam

Sørøst-Asia vinner, ikke overraskende, kåringen av verdens verste programvarepirater. Men verstingen Vietnam hadde likevel en nedgang - fra 98 til 97 prosent.

Vietnam, Kina og Indonesia vant årets piratkåring fra den pirat-hatende interesseorganisasjonen Business Software Alliance.

Flere land i Asia har lenge vært høyt oppe på listene på grunn av lemfeldig omgang med programvarelisenser, men de har dårlig selskap av både Øst-Europa og resten av verden.

Undersøkelsen er utført av analysefirmaet International Planning & Reasearch på oppdrag fra BSA.

Norge, som tidligere har hatt bunnplassering i Norden, har nå fått selskap av Sverige. Piratandelen for norske brukere er likevel falt to prosentpoeng, til 35 prosent.

Med 34 prosent piratrate har Vest-Europa fortsatt nest lavest piratrate - det vil si andel av programmer som er piratkopiert.

Samtidig representerer tapene i Vest-Europa de nest høyeste i verdi, med et årlig tap på i overkant av tre milliarder dollar, skriver BSA i rapporten. Denne summen skal utgjøre over en fjerdedel av det totale globale tapet som følge av piratkopiering.

Tyskland, Storbritannia og Frankrike representerer de største tapene i verdi, mens Hellas (66 prosent), Spania (51) og Italia (46) har de høyeste piratratene i Vest-Europa

- Norsk næringsliv stjeler hvert tredje dataprogram som er i bruk. Jeg lurer på hva for eksempel bilbransjen hadde sagt om hver tredje bil brukt i næringslivet var stjålet, sier Eilert Hanoa, formann i BSA Norge.

Dette er den sjette undersøkelsen gjennomført av IPR. Undersøkelsen evaluerer salgsdata og markedsinformasjon for 85 land i de seks viktigste regioner i verden, og er basert på 26 forskjellige programvareapplikasjoner for forretningsdrift.

Til toppen