– Vi blir nummer tre i mobilverdenen

Finske Jolla er sikre på seg selv.

– Vi blir nummer tre i mobilverdenen
Jolla har ambisjoner om å bli mobil-OS nummer tre i verden. Bilde: Jolla

Jolla er kanskje fremdeles ikke et navn mobilbrukere flest er kjent med, men de ønsker tydeligvis å bli det.

Selskapet ble startet for noen år tilbake av tidligere Nokia-utviklere, og har hele tiden hatt mål om å revolusjonere mobilbransjen.

Deres første smartmobil, Jolla Phone, ble lansert sent i 2013, og tilgjengeligheten har vært temmelig begrenset: Mobilen var opprinnelig kun vært i salg hos operatører i Finland, Estland og Kazakhstan. Nå er den også tilgjengelig via selskapets nettbutikk (og Norge er blant landene det kan bestilles til), og den blir lansert i Hong Kong i disse dager.

Det er i forbindelse med Hong Kong-lanseringen at Jolla-sjefen Antti Saarnio kom med ganske så selvsikre uttalelser. Saarnio mener at Jolla (og operativsystemet Sailfish) er posisjonert til å ta tredjeplassen, etter Android og iOS.

Det er for tiden liten tvil om at Microsoft innehar denne tredjeplassen, selv om deres Windows Phone henger langt etter de to gigantene, Apple og Google.

Blackberrys posisjon er enda svakere, mens Jollas salgstall er strengt tatt ikke kjente for offentligheten. Det er imidlertid grunn til å tro at med tanke på den begrensede tilgjengeligheten er det ikke spesielt mange Jolla-telefoner der ute.

Jollas strategi er imidlertid annerledes: Selskapet velger å ha et litt eksklusivt omdømme, der de individuelle kundene tas vare på, og kvalitet kommer foran kvantitet. Operativsystemet, Sailfish, er også annerledes enn konkurrentene, med jevnlige oppdateringer som månedlig introduserer nye funksjoner og forbedringer.

Nå som Jolla inntar det asiatiske markedet, mener ledelsen altså at tredjeplassen er innenfor rekkevidde. I Hong Kong samarbeider selskapet med operatøren Three, og Saarnio påpeker at de er en progressiv operatør, interesserte i nye teknologier og på utkikk etter noen som vil gjøre en forskjell.

Det blir naturligvis interessant å se om Jolla på sikt lever opp til ambisjonene sine. Hjemme i Finland har de i alle fall gjort det ganske godt.

    Les også: