– Vi hadde ikke noe valg

Vemodige finner vedtok salg til Microsoft.

Fra venstre til høyre: Stephen Elop, tidligere toppsjef, Michael Halbherr, direktør Nokia, Rajeev Suri, CEO Nokia Solutions And Networks (NSN), Jouko Karvinen, nestleder i styret Nokia, Timo Ihamuotila, finansdirektør Nokia, og styreleder Risto Siilasmaa benket seg for den siste generalforsamlingen hvor Nokia kan kalles et mobilselskap.
Fra venstre til høyre: Stephen Elop, tidligere toppsjef, Michael Halbherr, direktør Nokia, Rajeev Suri, CEO Nokia Solutions And Networks (NSN), Jouko Karvinen, nestleder i styret Nokia, Timo Ihamuotila, finansdirektør Nokia, og styreleder Risto Siilasmaa benket seg for den siste generalforsamlingen hvor Nokia kan kalles et mobilselskap. (Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg/Getty Images/All Over Press)

Vemodige finner vedtok salg til Microsoft.

Tirsdag vedtok generalforsamlingen i finske Nokia at mobildivisjonen kan selges til Microsoft i bytte mot 5,4 milliarder euro, 44,7 milliarder kroner, inkludert en omfattende patentlisensieringspakke.

Mer enn 99 prosent av aksjene i selskapet stemte for oppkjøpet, og selve salget er ventet å bli sluttført i løpet av første kvartal 2014, etter at regulatoriske myndigheter har gitt sin velsignelse.

Selve generalforsamlingen tok plass i Ishallen i Helsinki: Siden Nokia er en såkalt «Folkeaksje» var det ventet et betydelig oppbud av aksjonærer som ville si sin hjertens mening. Det er nemlig alt annet enn populært at Microsoft snapper opp mobilvirksomheten, som for få år siden var landets stolthet. Faktisk stilte 5 300 personer opp for å stemme.

– Jeg synes prisen er fair med tanke på hva som er situasjonen akkurat nå. Jeg mener Nokia kunne gjort noen andre valg bare for få år siden, men nå er det ingen andre alternativer, sier småaksjonær Matti Pirkola i en kommentar til nyhetsbyrået Reuters.

– Nokia har vært en av hjørnesteinene i det finske samfunnet. Nå mister vi en del av det, sier Sirkka-Liisa Vikman til nyhetsbyrået og oppsummerer det mange finner følger ved prosessen som altså ender med at Nokias tid som mobilprodusent er over.

Over 5 000 finner stilte opp på gårsdagens generalforsamling tirsdag.
Over 5 000 finner stilte opp på gårsdagens generalforsamling tirsdag. Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Styreleder Risto Siilasmaa prøvde å få de fremmøtte aksjonærene til å se positivt på situasjonen og fremtiden. Nokia vil nå få en betydelig kontantbeholdning samt tre viktige bein: Nettverksutstyr gjennom Nokia Services and Networks (som de eier 100 prosent etter å ha kjøpt ut partneren Siemens), Nokia Here, som er en omfattende karttjeneste samt en betydelig portefølje teknologipatenter som skal utvikles.

    Les også:

Han minnet om at Nokia i 150 år har endret seg, fra å drive med papirindustri og gummistøvler for å nevne noe, til mobiltelefoner og høyteknologi.

Nokia vil nå få 8 milliarder euro, 66,3 milliarder kroner, i kontanter som kan brukes til å utvikle virksomheten. Men spørsmålet er om dette er midler selskapet får beholde, eller om investorene vil kreve å få store deler av kontantene utbetalt i form av utbytte. Reuters skriver at milliardær og «aktivist-investor» Daniel Loeb har tatt en posisjon i selskapet, og forventer at «en betydelig del av overskudds-kontantene» fra salget blir sendt videre direkte til aksjonærene.

Spørsmålet er hvilket selskap som blir mest spennende å følge med på i årene som kommer: Microsofts mobiltelefoner, eller Nokias gjenværende virksomhet. Som alltid er det eierne som bestemmer.

Til toppen