Vi klikker som aldri før

Google håver inn men tynges av Motorola.

Vi klikker som aldri før på annonser levert av Google, men selskapets resultater tynges av underskudd i Motorola Mobility.
Vi klikker som aldri før på annonser levert av Google, men selskapets resultater tynges av underskudd i Motorola Mobility. (Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press)

Google håver inn men tynges av Motorola.

Googles viktigste inntektskilde er klikk på nettannonser selskapet selger, enten på egne nettsider eller hos partnere. Antallet klikk steg med hele 42 prosent fra andre kvartal i fjor til i år, og med 1 prosent fra første til andre kvartal. Det fremkommer i selskapets resultatrapport for andre kvartal.

Dette bidro til å sende opp selskapets inntekter til 12,2 milliarder dollar 74,5 milliarder kroner, mot 9 milliarder dollar samme periode i fjor. Dette inkluderer også inntektene fra Motorola Mobility, mobilselskapet som Google kjøpte i fjor og som for første gang regnes inn i selskapets regnskaper. Ser vi vekk fra Motorola-resultatet omsatte Google i kvartalet for 10,96 milliarder dollar.

Googles egne nettsider, som står for 69 prosent av selskapets inntekter, hadde en inntektsvekst i kvartalet på 21 prosent mens inntekter fra partnersider steg med 20 prosent. 54 prosent av Google inntekter kommer fra utenfor USA, noe som har vært helt stabilt de siste kvartalene.

Selskapet betalte ut totalt 2,1 milliarder dollar i trafikk-kjøpskostnader i kvartalet, herunder en halv milliard dollar ble betalt ut til selskap som leder trafikk til Googles nettsider. Et eksempel på dette er det norske nettleserselskapet Opera, som i disse dager er i forhandlinger med Google om å fornye sin avtale med søkegiganten. De får godt betalt for å lede søkeaktivitet fra sin nettleser til Google.

Driftsresultatet for Google endte på 3,44 milliarder dollar, 21 milliarder norske kroner. Dette utgjør 31 prosent av selskapets inntekter. I samme kvartal i fjor endte resultatet på 2,88 milliarder dollar eller 32 prosent av selskapets inntekter på samme tid.

Motorola, som selskapet kjøpte i fjor for 12,5 milliarder dollar, bidrar ikke til det gode driftsresultatet. Denne enheten tapte 233 millioner dollar (192 millioner dollar fra mobil-divisjonen, 41 millioner fra hjemme-teknologi) i kvartalet.

Nettoresultatet for Google endte med et overskudd på 2,79 milliarder dollar eller rett over 17 milliarder norske kroner. Samme kvartal i fjor endte overskuddet på 2,51 milliarder dollar.

Det er nå over 54.000 ansatte i Google verden over. 34 311 er ansatt i Google direkte mens 20 293 er ansatt i Motorola Mobility. På samme tid i fjor var 33 077 mennesker sysselsatt av selskapet.

Aksjekursen til Google steg umiddelbart tre prosent etter at tallene ble kjent i etterhandelen på Nasdaq-børsen. I løpet av året har aksjekursen til selskapet falt 8,2 prosent ettersom forventingene til at selskapets kraftige vekst har avtatt. Gårsdagens resultater var imidlertid bedre enn fryktet, noe som gjorde at selskapets aksjer fikk et løft.

    Les også:

Til toppen