BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Vi skal ta Android vekk fra Google

Cyanogen har store ambisjoner.

På sikt skal Cyanogen bli helt Google-fritt.
På sikt skal Cyanogen bli helt Google-fritt. Bilde: Joey Rizzoli/Wikipedia
26. jan. 2015 - 10:10

Mange mobilbrukere som ønsker mer kontroll på operativsystemet og ikke vil være låst til de store leverandørene av programvare har valgt Android-baserte CyanogenMod.

I 2013 tok Cyanogen-utviklerne skritt i retning av å bli mer legitime, da de etablerte seg som et eget selskap.

Det betyr imidlertid ikke at de er blitt snillere i forhold til Google. Tvert i mot: Cyanogens sjef Kirt McMaster, som sjelden legger skjul på hva han mener, har store ambisjoner for operativsystemet sitt og Android.

McMaster snakket forrige uke på en konferanse i San Francisco, og kom med noen oppsiktsvekkende meninger om Cyanogens posisjon (via Android Authority).

Kort fortalt sier McMaster at han ønsker å ta Android vekk fra Google, ved å lage en helt egen Android-versjon som er åpen helt ned til kjernen. På denne måten ønsker de å tilby et fullverdig alternativ til dagens Android, som er helt uavhengig av Google og deres tjenester.

Konseptet er at Cyanogens versjon av Android vil kunne integrere med flere partnere som vil kunne installere sine tjenester direkte inn i operativsystemet. De vil ikke kreve at deres partnere vil måtte slippe en «dum, liten applikasjon» som til slutt uansett vil bli kjøpt opp av Google eller Apple.

Slike selskaper vil blomstre på Android uten Google, mener McMaster.

Hans eksempel er Google Now-tjenesten, som får tilgang til Android på en måte ingen tredjeparts-applikasjoner kan. Slikt skal ikke være tilfelle i Cyanogens verden.

McMaster innrømmer at prosjektet hans er fremdeles til dels avhengig av Google, men det vil ikke forbli slik for alltid. I løpet av to til tre år vil Cyanogen ikke lenger være basert på Googles Android i det hele tatt, og vil ikke inneholde noen av Googles tjenester, sier McMaster.

Ifølge Cyanogen er det ingen som er komfortable med Googles kontroll over operativsystemet, og det er deres jobb å frigjøre Android. Det innebærer for eksempel en egen app-butikk, noe McMaster ser for seg de kan lansere i løpet av en 18 måneders tid. Å utvikle denne typen tjenester er ingen lett jobb, og Cyanogen vil jobbe med utvalgte partnere for å få det til.

Hvorvidt disse ambisjonene vil bli virkelighet er umulig å si, men det er tydelig at Cyanogen er på krigsstien og vil ikke være avhengig av Google på noe som helst.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.