Vi tester Nokias GPRS-telefon

Nokia 8310 er Nokias første GPRS-telefon som når butikkhyllene - en knøttliten trendmobil, utstyrt med WAP 1.2-støtte, GPRS, talestyring og god lagringsplass. Vi har testet den.

Nokia 8310 er Nokias første GPRS-telefon som når butikkhyllene - utstyrt med WAP 1.2-støtte, GPRS, talestyring og god lagringsplass skal den være godt rustet i kampen om kundene.


Telefonens ytre

Nokia 8310 er liten - 97 x 43 x 17 mm, 84 g. Jeg har aldri vært tilhenger av de minste telefonene håndterlig sett, fordi størrelsen på en telefon går ofte på bekostning av tastaturets brukervennlighet, men Nokia ser ut til å ha funnet en løsning på dette.


Telefonen er også stilig å se til fra alle kanter og vinkler, og siden dekselet er utskiftbart kan man endre utseende med en kjapp håndvending. Strømknappen sitter på toppen av telefonen, mens man stiller volumet øverst på venstre side. Øverst på høyre side sitter den infrarøde porten, og utganger til batterilader og tilleggsutstyr er som vanlig plassert på undersiden.


Positivt:
God lagringskapasitet, talestyring, radio og GPRS.
Negativt:
Litt skjøre knapper
Konklusjon:
5 stjerner


Skjermen på Nokia 8310 er forholdsvis liten (84 x 48 piksler/5 linjer) men klarer likevel å presentere det den skal, samtidig som den har blitt utstyrt med behagelig lysegrå bakgrunnsbelysning. Tastaturets bakgrunnsbelysning avhenger av hvilket deksel man har.

Telefonens indre

Nokia holder fast ved sitt gamle operativsystem - og det med rette. Menyen på Nokia 8310 består av de 12 kategoriene Meldinger, Anropslogg, Profiler, Innstillinger, Spill, Kalkulator, Gjøremål, Kalender, Infrarød, Radio, Tilbehør og Tjenester.


Telefonen har plass til opptil 150 tekstbeskjeder eller 50 bildebeskjeder. Disse kan lagres i egendefinerte mapper eller i arkivet, samt i innboks og utboks. Man kan også lage egne standardmaler og legge dem under Maler. Telefonboken kan romme inntil 500 navn inkludert 3 navn på hver.

Nytt under Anropslogg er statestikk for din bruk av GPRS. Telefonen registrer både tiden du har vært oppkoblet og hvor mye data du har sendt og mottatt.

Profiler har blitt en standard for alle telefoner, og Nokia 8310 kan tilby 5 av dem - disse kan også tidsinnstilles.

Gjøremål er enkelt og greit en To-do liste hvor man kategoriserer gjøremålene sine fra 1 (Høy-pri) til 3 (Lav-pri). Veldig grei funksjon å ha, og du kan lagre opptil 30 notater avhengig av lengden på hvert notat. Man kan også overføre notater til Kalenderen samt sende dem til andre via SMS.

Kalender er en velkjent funksjon i de aller fleste telefoner, og Nokia 8310 kan romme fra 100 til 250 kalendernotiser. Disse kan også sendes via SMS eller synkroniseres mot andre enheter via den infrarøde porten.

Helt nytt for Nokias del er den integrerte FM-radioen. Her kan man lagre inntil 9 av sine favorittstasjoner, og lyttetiden skal være opptil 8 timer.

Under Tilbehør finner man talefunksjonene. Nokia 8310 har plass til opp til 3 minutter med talenotater, samt at man kan la 5 valgfrie telefonfunksjoner bli styrt ved hjelp av tale. Opp til 10 telefonnummer kan også tillegges stemmeoppkall via Telefonboken. En viktig detalj her er at man for eksempel kan ta opp deler av eller hele telefonsamtaler - noe som ikke er standard på alle telefoner med talefunksjoner.

Tjenester er sannsynligvis den viktigste delen av denne telefonen. Her får man tilgang til det mobile internett, og telefonen støtter WAP 1.2 via GSM, HSCSD og GPRS.

Telefonen i bruk


Jeg har trykt og trykt i 3 timer i strekk - skrevet SMS, wappet, og spilt Snake II - tastaturet holder stand. Tastaturet er faktisk veldig behagelig å bruke, og selv om de sølvgrå knappene ikke er av den mest robuste typen jeg har vært borte i, så er knappenes form bortimot perfekt. Operativsystemet reagerer også kjapt på tastetrykkene og skjermbildene blir tegnet raskt.

Nokia 8310 tilbyr som sagt tidligere muligheten for en del talefunksjoner. Disse er veldig kjekke å ha, og telefonen gjenkjente uten problem stemmen min både ved oppringing og ved aktivering av Profiler, Radio og Infrarød. Muligheten til å ta opp for eksempel deler av eller hele telefonsamtaler er også nyttig - opptakene er av kurant kvalitet.


Den integrerte radioen har også god lydkvalitet, iallfall midt i en by hvor telefonen ble testet. At man kan bruke telefonen til andre formål samtidig som man bruker radioen er også et pluss. Man kan for eksempel sortere tekstmeldinger, og muligheten til å opprette egendefinerte mapper er genial. Forhåpentligvis er neste steg på veien, muligheten til å la tekstmeldinger automatisk bli lagret i spesielle mapper basert på hvem som har sendt meldingen.

WAP-leseren i Nokia 8310 er den samme som finnes i andre WAP-utstyrte telefoner fra Nokia. Den er enkel å bruke, og innstillingene er enkle å modifisere - de fleste operatører tilbyr også automatiske innstillinger via SMS.

Telefonens batterikapasitet ser ut til å være svært god. Nokia har oppgitt en standbytid fra 4 til 14 dager avhengig av bruk og nettverksforhold, og en taletid fra 2 til 4 timer. Radioen har en lyttetid på opp til 8 timer. Vi har kun hatt muligheten til å teste telefonen i tre dager, men batteriet har fortsatt igjen 65% av kapasiteten.

Konklusjon:

  • Positive sider: God lagringskapasitet, talestyring, radio og GPRS.
  • Negative sider: Litt skjøre knapper
Til toppen