Vi tester Photoshop 7.0 Beta

Photoshop 7.0 ser ut til å bli en nesten-nødvendig oppgradering for designere og bilderedigerere. Ny funksjonalitet og støtte for OS X og Windows XP er en bra pakke.

Photoshop 7.0 er ikke pakkfullt av ufattelige nyheter, men det var det heller ingen som sa det skulle være. Det er likevel grunn til å vurdere oppgraderingen, selv om det selvfølgelig er brukerne til Mac OS X operativsystem som har mest nytte av produktet.

Endelig er Photoshop blitt carbonisert, så det kan kjøre på Apples nyeste systemprogramvare, noe grafikk-, design- og reklamebransjen har ventet passelig lenge på. Adobe sa de skulle lansere den nå i vår, og det ser de ut til å holde. Tidligere har de sluppet After Effects, Illustrator og InDesign, og etter en god runde med After Effects på OS X må vi si oss fornøyd med overgangen.

Også After Effects fikk nye funksjoner ved lanseringen av versjon 5.5, blant annet utvidet støtte for filformater som Mayas IFF, RPF, SGI og QuickTime, samt nye effekter med flunkende ny administrasjonspalett. Oppgraderingen av After Effects gjorde at forventningene til Photoshop 7.0 var høye.

I tillegg til OS X-støtte er det lagt til en rekke nye funksjoner som skal lette arbeidsflyten for proffbrukere, spesielt på fire områder: filnavigatoren (file browser), maleverktøy, bilde-retusjering og noen forbedringer i animasjonsprogrammet ImageReady, som følger med.

Versjonen vi har kikket på er en beta, og det er derfor vanskelig å felle konkrete dommer om fart og stabilitet, men beta-versjonen så bra ut mens vi testet den i alle fall.

Både ImageReady og Photoshop har fått forbedret "Save for web"-funksjonalitet, ellers har vi sett mest på Photoshop.

Nytt er relanseringen av Brushes-paletten, som ble forandret i Photoshop 6.0. Der får en blant annet 50 nye instillinger, noe som gir utvidede muligheter. Airbrush-valget er også forsvunnet fra verktøypaletten, men den erstattes av de andre mulighetene i børstemenyen.

Om du driver med retusjering av bilder i stor stil, vil Healing brush og Patch-verktøyet gjøre susen. I stedet for å klone piksler fra ett sted på bildet til et annet, kloner disse verktøyene teksturen, og trekker farger fra områdene nært utvalget som skal repareres.


Dermed blir jobben lettere for alle de som sitter og retusjerer fotomodellers ansikter og kropper, og eventuelle andre som har behov for å forandre virkeligheten litt.

Bildenavigatoren er en annen snedig sak. Den gjør at en slipper å hoppe mellom Photoshop og Finder for å lete opp og organisere bilder. Innenfra navigatoren kan du endre navn, sortere, se fildata fra digitalkameraet, for så å smelle den ned i dock-en når du ikke trenger den.

Andre gode forbedringer er stavekontroll, nye og bedre organiserte Blend modes, mer praktisk navngiving av Layers (gjør det fra Layers-vinduet), fargejustering i Auto Color som justerer et bildes gamma-nivåer, mer praktisk liquify-vindu, bedre eyedropper, kopibeskyttelse for PDF-filer og bedre muligheter for skripting.


En av nedturene er selvfølgelig at mange av plugin-produsentene ikke har fått ut OS X-versjoner av sine moduler. Men de fleste jobber med saken, så det er nok ikke lenge til. Uansett skal disse fungere på andre plattformer, så da er det kanskje ikke så farlig.

Det er likevel ingen dum idé å holde øye med plugin-produsentenes hjemmesider eller diskusjonsfora på nettet i forhold til støtte for for eksempel SCSI-tilkoblede maskiner en er nødt til å bruke.

Alt i alt ser Photoshop 7.0 veldig bra ut. Om du trenger de siste oppgraderingene eller kan bruke programmet slik det kommer ved lansering, må du finne ut selv. Men for OS X-junkies er det uansett en god nyhet, noe det vel egentlig er for alle som er avhengige av verktøyet Photoshop i sitt daglige virke.

Programmet skal altså være kompatibelt med classic-versjonen av Mac OS, OS X, Windows og Windows XP.

Til toppen