SIKKERHET

Videoklipp fra hackerangrep mot iransk fengsel er som hentet ut av en film

Hackergruppe skal ha fått full tilgang til overvåkningskameraene i Evin-fengselet.

Opptak fra et vaktrom i det iranske Evin-fengselet hvor hackere har tatt kontroll over IT-systemene.
Opptak fra et vaktrom i det iranske Evin-fengselet hvor hackere har tatt kontroll over IT-systemene. Bilde: The Justice of Ali
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. aug. 2021 - 17:00

En hackergruppe som kaller seg for The Justice of Ali skal ha infiltrert IT-systemene i Evin-fengselet i Teheran og frigjort opptak fra sikkerhetskameraene i fengselet. Noen av disse klippene er offentliggjort av nyhetsbyrået AP.

Saken er først og fremst viktig fordi bildene blant annet avslører vold og overgrep mot innsatte, noe iranske myndigheter skal ha bekreftet. Mange av de innsatte i Evin-fengselet er politiske fanger.

Kapret PC-ene

Men ett videoklipp viser en helt annen situasjon, som kunne ha blitt hentet ut av mang en film fra Hollywood. Videoklippet er hentet fra et vaktrom i fengselet, hvor man ser hvordan skjermene som viser videostrømmen fra overvåkingskameraene får helt nytt innhold, inkludert blåskjerm og et krav om løslatelse av politiske fanger. Her har hackerne brukt sikkerhetskameraet i rommet til å filme sitt eget arbeid.

Vi må advare om at det mot slutten av videoen det er lenket til over, er det flere klipp av voldeligheter mot innsatte.

Det er behov for en raskere og mer progressiv holdning fra myndighetene enn det som går fram av regjeringens veikart for teknologinæringen, skriver Torbjørn Eik-Nes, CEO i Accenture Norge, Trygve Halvorsen, direktør for teknologistrategi i Accenture Norge, og Tor-Erik Mathisen, nordisk leder for Gen KI i Accenture Song.
Les også

Generativ KI: En skarp kontrast til tidligere teknologiske fremskritt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.