BEDRIFTSTEKNOLOGI

Viktige Office 2003-filformater åpnes opp

Microsoft lanserte mandag et gratis lisensprogram som skal gi bedrifter og andre adgang til selskapet XML-formater, som benyttes av Office System 2003.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. nov. 2003 - 08:39

Microsoft annonserte mandag at det avgiftsfritt vil lisensiere ut de XML-baserte filformatene som benyttes i Office 2003, den nyeste kontorsuiten til selskapet.

Tiltaket skal gi bedrifter og andre bedre tilgang til dokumenter som er opprettet ved hjelp av Office 2003. Ifølge News.com gjør Microsoft dette ønsker og krav fra programvarepartnere, bedriftskunder og ikke minst regjeringer i flere land. Disse har krevd en bedre muligheter til å samordne Office med eksisterende systemer og bedre dokumentportabilitet.

    Les også:

Microsoft skriver i en pressemelding at det avgiftsfrie lisensprogrammet er et resultat av et nært samarbeid og initiativ fra den danske regjering, som allerede er i gang med å benytte fordelene i lisensprogrammet i den offentlige forvaltning.

Med det nye lisensprogrammet skal tredjepartsleverandører eller kunder av Microsoft kunne bygge Office-skjemaene inn i deres egen programvare og forbedre samhandlingene med Office-dokumentene.

WordprocessingML for Word skal allerede være tilgjengelig på weben, mens Microsofts XML-referanseskjemaer for Excel og InfoPath vil bli tilgjengelig fra og med den 5. desember.

- I IT-industrien er XML den ledende teknologi for utveksling av data. Vi er meget glade for å kunne tilby Office 2003 XML Reference Schemas åpent og kostnadsfritt til kunder, partnere og andre interesserte over hele verden, sier Birger Steen, administrerende direktør i Microsoft Norge, i pressemeldingen.

Den danske regjeringen bruker allerede XML-skjemaene i et prosjekt for å standardisere dokumentformater for å gi enklere datatilgang. Prosjektet, som kalles InfoStructure Base omfatter millioner av dokumenter og beskrives av Microsoft som ambisiøst.

Danmark skal være det første landet som samarbeider med Microsoft om tilgang til teknisk informasjon om dokumenter i XML-standard i Office 2003.

- Microsoft vil nå følge opp med lignende initiativer i Norge og en rekke andre europeiske land, avslutter Birger Steen.

Selv om Microsoft benytter W3C-standarden XML Schema Definitions (XSDs) for å publisere informasjonen, har selskapet full kontroll, over utviklingen av Office-skjemaene. Dette betyr at selskapet når som helst og på hvilken som helst måte fortsatt kan gjøre endringer i formatet. Dette betyr at de som ønsker å bygge inn støtte for Office 2003-formatene i sin applikasjoner, til enhver tid må være forberedt på å gjøre endringer. Microsoft vil alltid få vite om endringene først, og vil dermed fortsatt ha en klar fordel.

For tredjepartsleverandørene betyr likevel lisensordningen at lese- og skrivestøtte for Office-dokumentene kan bygges inn i deres programvare uten å måtte ta i bruk reverse engineering eller spesielle plugin-produkter.

- Denne fullstendige åpningen og lisensieringen av Office 2003-skjemaene skaper den første sprekken i programvaresuitens proprietære filformater, sier analytiker Joe Wilcox i Jupiter Research, til News.com.

- Hvis data virkelige er portable, som XML lover, vil selskapene ikke lenger måtte kjøpe Office for å få kompatibilitet med filformatene.

Du finner mer informasjon om skjemaene, spesielt WordprocessingML, på sidene til den danske InfoStructure Base.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.