EU-KOMMISJONEN

– Vil at selskaper som Skype og WhatsApp skal reguleres som telekomleverandører

EU-kommisjonen ønsker mer kontroll med internettbaserte tale- og meldingstjenester.

Mange av disse tjenestene vil kunne bli berørt av EU-kommisjonens kommende reguleringsforslag.
Mange av disse tjenestene vil kunne bli berørt av EU-kommisjonens kommende reguleringsforslag. Bilde: Alvy/Microsiervos (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. aug. 2016 - 13:21

Tradisjonelle telekommunikasjonstjenester som telefoni og mobildata er strengt regulert av myndighetene i Europa. Men det samme gjelder ikke de fleste internettbaserte kommunikasjonstjenester. Men nå snart kan dette bli endret, i alle fall innen EU. 

Ifølge dokumenter som Financial Times har fått tilgang til, kan internettbaserte tjenester som Facebook-eide WhatsApp og Microsoft-eide Skype bli pålagt å rette seg etter blant annet sikkerhets- og konfidensialitetsbestemmelser som kreves av EU. 

Det er ventet at EU-kommisjonen vil komme med en første kunngjøring om dette i september, før detaljene gjøres kjent i forbindelse med en separat revidering av EUs ePrivacy-lov senere i år.

Utlevering og salg av kundedata

Ifølge Financial Times vil dette blant annet berøre hvordan tjenestene vil måtte forholde seg til forespørsler fra sikkerhetsetater, men også hvordan de kan tjene penger på kundedataene.

Dette dreier dette seg om samtale- og meldingstjenester som i stor grad har erstattet tradisjonelle teletjenester. Mange av de mest populære, internettbaserte kommunikasjonstjenestene, tilbys av store, amerikanske tjenester. Det at disse i liten grad har blitt berørt av regulativer og krav fra EU, har ifølge Financial Times irriterte flere store, europeiske telekomtilbydere. 

Storbritannia, som innen noen få år vil være ute av EU, skal være motstander av regulere de internett-baserte kommunikasjonstjenestene ytterligere. Frankrike skal derimot på egenhånd ha tatt initiativ til å tvinge i alle fall Google, Viber og Skype til registrere seg som telekomtilbydere. Et eventuelt vedtak om dette skal også skje i september.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.